Zaposlenici Goldman Sachsa ne smiju se ni približiti Wall Street prosvjednicima

Zaposlenici Goldman Sachsa ne smiju se ni približiti Wall Street prosvjednicima

Foto: AFP

ZAPOSLENICIMA Goldman Sachsa je bolje ni ne razmišljati o tome da se prošeću po Zucotti parku, mjestu na kojem kampiraju prosvjednici protiv divljeg kapitalizma i korporativne pohlepe.

Ta je tvrtka, naime, svojim zaposlenicima zabranila odlazak na mjesto na kojem su Occupy Wall Street prosvjednici iz bilo kakvog razloga.

Najmanje šestero zaposlenika Goldman Sachsa potvrdilo je za CNBC zabranu od strane tvrtke da se iti približavaju Zucotti parku, no ne znaju radili se o službenoj politici firme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše Huffington Post, zabrana približavanja Zucotti parku samo je jedna od mnogih politika koje Goldman Sachs koristi pokušavajući svoje zaposlenike držati dalje od očiju javnosti. Tako od siječnja investicijska banka zabranila je korištenje Facebooka usprkos svojih 450 milijuna dolara uloženih u društvenu mrežu. Goldman je također zabranio svojim zaposlenicima i komentiranje na Wall Street internetskoj stranici Dealbreaker 2008. godine.

No, tu se ne zaustavlja. Investicijska banka općenito kontrolira prisutnost svojih zaposlenika na internetu. Također, zaposlenici Goldmana koji rade u Tokiju nisu smjeli napustiti grad nakon veliko potresa usprkos zabrinutosti o mogućoj radijaciji.

Čak i oni zaposlenici koji odluče otići iz Goldmana ili drugih investicijskih banaka moraju poštovati određena pravila i nakon odlaska. Kako piše New York Times, oni su potpisnici privatnih sporazuma o tome što sve ne smiju kazati nakon što su napustili tvrtku.

Razlog tome je ne samo što se Goldman štiti od PR nevolja, već i od pravnih problema. Tvrtka je, naime, u 2010. potrošila više od 700 milijuna dolara na odvjetnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara