Zaposlenici Ine kupili 628,7 tisuća dionica

ZAVRŠENA je nedavno najavljivana ponuda dionica Ine svojim zaposlenicima po povoljnim cijenama te ih je prodano ukupno 628.695 tisuća. Kupci dionica su sadašnji i bivši zaposlenici Ine, njih 28.066, izvijestio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću.

Prosječna cijena po kojoj je dionica kupljena bila je 1.266,48 kuna te je na taj način prikupljeno oko 859,1 milijun kuna. Kako je Zakonom o privatizaciji određeno da će se sadašnjim i bivšim zaposlenicima INA grupe prodati ukupno 7 posto dionica, što čini 700.000 dionica, neprodane dionice ostaju u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno njih nešto više od 70.000 u protuvrijednosti od oko 9 milijuna kuna.

Jučer je na internetskim stranicama Središnje depozitarne agencije izviješteno kako su dionice Ine prebačene sa računa Vlade na sadašnje i bivše zaposlenike koju su dionice kupili po povlaštenim uvjetima.

Lock up period, odnosno, period zabrane prodaje dionica počeo je teći jučer. On iznosi šest mjeseci za zaposlenike sa više od 20 godina radnog staža u Ini do godinu dana što je rok za one vlasnike dionica koji imaju manje od jedne godine radnog staža u Ini.

Podsjetimo, kupnja dionica mogla je biti ostvarena u dva kruga, prvom od 16. do 29. listopada po cijeni od 1.690 kuna po dionici imali su osnovni popust od pet posto te po jedan posto za svaku godinu staža, a svaki je zaposlenik mogao kupiti osam dionica, a oni s više od godinu dana staža još 10, odnosno ukupno 18 dionica.

U drugom krugu, koji je trajao od 5. do 14. studenog, mogli su sudjelovati samo zaposlenici s više od godinu dana staža i oni koji su se izjasnili za kupnju dodatnih dionica i u tom su krugu mogli kupiti osam dionica. U drugom krugu cijena dionice iznosila je isto 1.690 kuna, ali bez popusta.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara