Zaposlenici Radija 101: Radimo i bez plaće jer Stojedinica mora opstati!

Zaposlenici Radija 101: Radimo i bez plaće jer Stojedinica mora opstati!

Tekst: P.V.
Foto: Arhiva

"RADIO 101 suočen je s ozbiljnim financijskim problemima, koji dovode u pitanje i sam opstanak tog simbola neovisnog novinarstva i aktivnog sudionika procesa demokratizacije. Sadašnje je probleme prouzročilo neodgovorno, pa i nezakonito djelovanje prijašnje Uprave, produžava ih nesnalaženje nove Uprave zbog razmjera zatečenih financijskih dubioza, a posljedice snose zaposlenici i suradnici Radija 101 – novinari i ostali djelatnici", poručili su zaposlenici kultnog zagrebačkog Radija 101 na današnjoj konferenciji za novinare.

Zaposlenici Radija 101 već dva mjeseca nisu dobili plaće, a doprinosi im nisu uplaćeni osam mjeseci. Honorarnim suradnicima, pak, honorari kasne već šest mjeseci, a nakon 1. siječnja ove godine ugovori mnogima nisu produženi. "Nepostojanje minimuma socijalne sigurnosti ugrožava temelje za ostvarivanje profesionalne slobode, što bi se moglo negativno odraziti na program Radija 101. Još nisu doneseni osnovni akti tvrtke – statut i pravilnik o radu, kao ni kolektivni ugovor", upozoravaju zaposlenici Stojedinice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni su, kažu, da je država u krizi i da su svi u teškoj situaciji. Ali prijetnje otkazima bez jasno navedenog plana i kriterija za određivanje viška zaposlenih nisu spremni prihvatiti. Posebno jer je u tijeku reorganizacija poslova zbog koje, paradoksalno, posla imaju više. A dovode se i novi kadrovi.

"Premda djelatnici Radija 101 rade više nego ikad, vlastiti prihodi tvrtke u daljnjem su padu. Nova Uprava odgovornost prebacuje na prethodnu, pa čak i na same djelatnike – koji na izbor i rad prethodne Uprave nisu imali utjecaja, kao što ga nisu imali ni na izbor sadašnjeg poslovnog i programskog vodstva kuće", poručuju djelatnici Stojedinice koji kažu da zbog Radija 101 i njegovih slušatelja nastavljaju raditi i bez plaće.

"No, čak ni to, samo po sebi, nije dovoljno za opstanak. Stoga od svoje Uprave tražimo da svoj dio posla obavlja savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom. Ujedno, pozivamo svoje slušatelje, društvene i političke aktere, ali i cjelokupnu javnost da i u ovim teškim trenucima podrži opstanak medija čijom je svrhom bio i ostao javni, a ne privatni interes", zaključuju zaposlenici Stojedinice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara