Zaposlenici Večernjeg lista u štrajk kreću 30. listopada!

Zaposlenici Večernjeg lista u štrajk kreću 30. listopada!

Tekst: P.Vidov
Foto: AFP (Arhiva)

ZAPOSLENICI Večernjeg lista idu u štrajk! Tu odluku koju je ranije donijelo Vijeće sindikalnih predstavnika, a koju je Index prvi objavio, danas je jednoglasno potvrdila i skupština sindikata, potvrdio nam je Anton Filić, predsjednik Vijeća sindikalnih povjerenika., koji kaže da je najrealniji datum početka štrajka 30. listopada.

> Generalni štrajk zaustavlja izlaženje Večernjeg lista!

> Uprava Večernjeg lista: Nema razloga za štrajk, prolazimo kroz restrukturiranje!

Glavni zaključci skupštine, prenosi nam Filić, je odluka da se doslovno provede kompletna procedura koju predviđa Zakon o radu što uključuje i raspisivanje ankete, te postupak mirenja. "Osim toga, apsolutno je izražena volja da se maksimalno podrže i pomognu honorarni suradnici Večernjaka koji su već godinama u tom statusu", rekao nam je Filić.

U tome se bi trebali imati i pomoć Vlade, nada se Filić, s obzirom da je baš danas poslano priopćenje u kojem se navodi da je Jadranka Kosor održala sastanak sa svojim suradnicima na kojem je, između ostalog, zaključeno da će Vlada ulagati još veći trud u primjenu propisa radnih odnosa i zaštitu radnika. "Važno je u tom smislu uputiti poruku Vladi da se urede i odnosi u medijima", kaže Filić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Večernjeg lista: Nećemo prestati izlaziti niti jednog jedinog dana!

"Uprava Večernjeg lista i dalje smatra da za štrajk nema ni razloga ni zakonskog temelja", navodi se u priopćenju koje je poslano našoj redakciji, a koje potpisuju članovi Uprave Večernjeg lista Helmut Bračun i Mario Vrgoč.

"Proces restrukturiranja kroz koji Večernjak prolazi neminovan je i htjeli smo ga provesti kroz dijalog sa sindikatima, na koji ih i dalje pozivamo nadajući se da će na stol staviti konstruktivne i održive prijedloge. Kako su na večerašnjem skupu sindikati pozvali svoje članove da ne prisustvuju najavljenom skupu uprave sa zaposlenicima, očito je da sindikatima nije primarni cilj traženje rješenja već koriste restrukturiranje za testiranje svoje pozicije, što je krajnje neodgovorno ponašanje. Poziv na štrajk i izričito odustajanje od dijaloga sindikalnih članova s upravom na otvoren i transparentan način nažalost nije primjer konstruktivnog ponašanja i žao nam je što i ovim putem moramo reći da sindikati u ovom slučaju ne rade u najboljem interesu Večernjaka i svih zaposlenika, bez obzira na njihov status i sindikalno članstvo", tvrde iz Uprave.

U priopćenju se dalje navodi kako je njihov prvi prioritet i jedini interes dobrobit Večernjaka kojem žele osigurati da "u budućnosti ostane vodeća hrvatska dnevna novina, kvalitetan proizvod i snažan brand". Kao referencu navode podatke o čitanosti za rujan ove godine u kojem je Večernji list, kako kažu, "potvrdio veći doseg od prve izravne konkurentske novine". Te je tvrdnje Uprava Večernjaka potkrijepila službenim izvješćem MEDIApulsa za rujan ove godine, prema kojem je Večernji list na drugom mjestu po čitanosti sa 14,5 posto. Na prvom mjestu je dnevnik 24sata s 29,8 posto, a na trećem Jutarnji list s 13,2 posto. To su ujedno jedine tri dnevne novine koje prelaze granicu od 10 posto.

"Iako smo nakladno i prihodovno izgubili znatno manje nego naša konkurencija, posljedice gospodarske krize itekako osjećamo i krajnji je trenutak za korake koji su neophodni za prebroditi krizu. Zato preslagivanje kao i smanjivanje broja ljudi na pojedinim radnim mjestima više ne možemo odgađati, to je naša realnost i jedini način da sačuvamo kvalitetan proizvod i maksimalno moguć broj radnih mjesta koje takav proizvod može održavati", tvrdi Uprava Večernjeg lista i dodaje kako, bez obzira na prijetnje štrajkom, taj list neće niti jednog dana prestati izlaziti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara