ZAPOVJEDNIK IRAČKE DIVIZIJE PREDAO SE AMERIČKIM SNAGAMA

Zapovjednik 51. divizije iračke vojske u petak se predao američkim marincima na jugu Iraka, obznanili su dužnosnici Pentagona.

To je prvi slučaj da se zapovjednik iračke divizije predao američkim i britanskim snagama koje su u četvrtak s juga Iraka krenule u ofenzivu prema Bagdadu.

Američki vojni dužnosnici, koji nisu željeli biti imenovani, izjavili su za Reuters da su se predali zapovjednik postrojbe i njegov zamjenik, ne iznoseći druge pojedinosti. Prema Associated Pressu, cijela divizija od 8.000 vojnika predala se koalicijskim snagama na jugu Iraka, u blizini Basre. Navodno je riječ o jednoj od bolje opremljenih i obučenih iračkih divizija, koja je bila namjenjena obrani Basre.

Iračke divizije obično su imale 15.000 vojnika, iako su mnoge od njih nakon prvog Zaljevskog rata 1991. prepolovljene.

Na 51. su proteklih dana koalicijski zrakoplovi izbacili tisuće letaka s pozivom na predaju.

Predaja zapovjednika regularne vojne postrojbe stacionirane na jugu Iraka, uslijedila je nakon usklađenih napora američkih snaga da uvjere 51-diviziju da se preda, izvijestio je iz Kuvajta u svom prvom izdanju New York Times.

List dodaje da je većina pripadnika divizije napustila položaje.

U izvješću se citiraju vojni dužnosnici, koji navode kako postoje naznake da se i druge postrojbe redovne vojske žele predati, dok su jednice Republikanske garde, kao najsposobnije i najlojalnije snage, i dalje odlučno za borbu.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara