Zapovjednik specijalne policije: To su mladi momci, ali okrećemo novu stranicu

RAVNATELJ policije Marijan Benko se zajedno sa zapovjednikom specijalne policije Zdravkom Janićem tijekom press konferencije osvrnuo na slučaj Bel Ami, ustvrdivši kako je protiv svih specijalaca koji su sudjelovali u obračunu, pokrenut stegovni postupak.

"Oko Bel Amija je sve rečeno. Podnesen je  zahtjev za pokretanje stegovnog postupka za svakog pojedinog člana antiterorističke jedinice koji je sudjelovao u incidentu. Potrebno je utvrditi koliko je njihovo ponašanje bilo pogrešno, te prema tome odrediti primjerenu kaznu. Specijalci nisu suspendirani, ali svi će biti podvrgnuti radu stegovnog suda. S time je ovaj slučaj završen." - kazao je ravnatelj policije.

Hrvatska policija je tijekom vikenda vršila pojačanje mjere stanja sigurnosti, pri čemu je na području osječko-baranjske, primorsko-goranske, zagrebačke, sisačke i splitsko-dalmatinske županije, između ostalog, vršena provjera ugostiteljskih objekata, s naglaskom na objekte u kojima se pušta narodnjačka glazba.

"Za divno čudo, narodnjački klubovi ovog vikenda bili su poluprazni. Naše želje su da zaprimimo što više saznanja o osobama krim miljea, ako i o mjestima na kojima se okupljaju. Osobe za kojima je izdana tjeralica ne miruju, pa je za očekivati da bi mogle učiniti još kaznenih djela. Prilikom naše pojačane vikend akcije uhvatili smo pet osoba za kojima su izdane tjeralice." - dodao je Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj policije istaknuo je i kako policija ne može utjecati na rad suda, a time ujedno i na ubrzanje postupaka koji su na sudu zavedeni.

"Surađujemo s Državnim inspektoratom koji vrši nadzor, u ovom slučaju, u narodnjačkim klubovima. Svi rade svoj posao, uključujući i sanitarne inspekcije. S obzirom na stalne pritužbe građana zbog buke koja dopire iz takvih klubova, moram istaknuti da se tim pitanjem bavi lokalna uprava ili komunalni redari, kada se radi o parking mjestima." - zaključio je Benko.

Zapovjednik specijalne policije Zdravko Janić još jednom se ispričao javnosti zbog incidenta kojeg su prouzročili članovi njegove postrojbe, ustvrdivši kako se radi o prvom takvom prekoračenju ovlasti spomenutih mladića.

"Radi se o redom mladim momcima od kojih nitko nikada nije bio podvrgnut disciplinskom kažnjavanju. Naravno da se nisam osjećao ugodno kada sam čuo za događaj, pogotovo jer smo dosad radili vrlo efikasno i takav incident narušio je naš ugled. Mi smo postupili točno kako Zakon nalaže te će se protiv dotičnih pokrenuti postupak prema članku 12 Zakona o policiji, za nedolično ponašanje izvan službe. Okrenut ćemo novu stranicu i vratiti povjerenje građana." - izjavio je Janić.

D.R.
Foto: Dragan Predojević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara