Zaraćene strane u Obali Bjelokosti postigle mirovni sporazum

SUKOBLJENE strane u Obali Bjelokosti objavile su u petak da su, želeći okončati četveromjesečno razdoblje građanskog rata, postigle dogovor o mirovnom planu prema kojemu bi koalicijska vlada i hitne mjere trebali zaustaviti etničke sukobe.

Plan, koji bi tijekom vikenda trebao biti prihvaćen na summitu zapadnoafričkih čelnika u Parizu, predviđa ostanak na vlasti predsjednika Laurenta Gbagboa, no on će morati podijeliti vlast s novim premijerom koji bi bio izabran širokim političkim konsenzusom.

Mirovni plan, koji je postignut nakon devet dana pregovora iza zatvorenih vrata, vođenih u blizini Pariza, predviđa formiranje vlade nacionalne pomirbe, a buduća bi vlada trebala utvrditi datum održavanja ´vjerodostojnih i transparentnih izbora´ i organizirati razoružanje onih zaraćenih snaga koje su još aktivne na terenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici svih političkih stranaka Obale Bjelokosti i pobunjenih skupina, uključujući vladajuću stranku predsjednika Gbagboa - Bjelokosnu narodnu frontu, stavili su svoj potpis na mirovni plan. Sve strane uključene u pregovore biti će zastupljene u novoj koalicijskoj vladi.

Predsjednik Gbagbo nije osobno sudjelovao u pregovorima, no on je u četvrtak otputovao u Francusku, gdje bi ga u petak poslijepodne, uoči summita zapadnoafričkih čelnika, trebao primiti francuski predsjednik Jacques Chirac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara