Zaredali pozivi na prekid rata protiv Iraka

NEKOLIKO zemalja i organizacija pozvalo je u ponedjeljak SAD na obustavu rata protiv Iraka i novu rezoluciju UNa o toj zemlji.

Kineski premijer Wen Jiabao iskoristio je posjet svojeg pakistanskog kolege Zafarullaha Jamalia kako bi uputio poziv za prestankom napada na Irak.

Novi šef kineske vlade zatražio je "kraj rata protiv Iraka što je prije moguće i povratak na put političkog rješavanja iračke krize u okviru UN-a", prenosi agencija Xinhua.

Grčko predsjedništvo EU zatražilo je da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji "novu rezoluciju" o Iraku kojom bi se "odredila uloga UN-a" za humanitarnu pomoć i obnovu zemlje, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Panos Beglitis.

Svjetska islamska liga pozvala je SAD da obustavi svoju ofenzivu na Irak, ocijenivši da će taj rat samo dodatno osnažiti sukob civilizacija.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin odbacio je u ponedjeljak u Ženevi ideju o jednostranoj i preventivnoj upotrebi sile kako bi se poštivala ljudska prava, aludirajući time na Irak.

"To bi uništilo povjerenje među državama i odvelo u nas u rat i nasilje, i, prije svega, uništilo napredak na području ljudskih prava", objasnio je de Villepin.

Udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je u ponedjeljak od Povjerenstva UN-a za ljudska prava, koje trenutno zasjeda u Ženevi, održavanje posebnog zasjedanja posvećenog Iraku. HRW ističe da je to nužno kako bi se zaštitila ljudska prava tijekom i poslije rata.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara