Zarif: Danas se Iranu ukidaju sankcije

Zarif: Danas se Iranu ukidaju sankcije

Foto: FAH

MEĐUNARODNE sankcije Iranu bit će ukinute u subotu kada Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavi završno izvješće o spornom iranskom nuklearnom programu, rekao je ministar vanjskih poslova Džavad Zarif.

Zarif je doputovao u Beč u subotu ujutro, gdje se očekuje da IAEA objavi izvješće potvrđujući da je Iran u potpunosti ispunio obveze u skladu s prošlogodišnjim nuklearnim dogovorom.

"Danas će se s objavljivanjem izvješće šefa IAEA provesti nuklearni dogovor nakon kojeg slijedi zajednička izjava  koja će najaviti početak provedbe dogovora", rekao je Zarif a navodi ga novinska agencija IRNA.

"Dobar dan za iranski narod"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće, bude li objavljeno, označilo bi ostvarenje nuklearnog sporazuma postignutoga 14. srpnja. Prema tom dogovoru, Iran je pristao smanjiti opseg svog atomskog programa u zamjenu za ukidanje nekih sankcija koje su mu nametnuli EU, SAD i  UN, što će omogućiti priljev investicija vrijednih milijarde dolara.

"Današnji će dan biti dobar za iranski narod, ako se sankcije danas ukinu", navodi agencija ISNA Zarifovu izjavu.

Zarif će se tijekom danas sastati sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryijem, povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini i čelnikom IAEA Yukiyaom Amanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara