Zasjedanje crnogorskog parlamenta pod prismotrom većeg broja naoružanog osiguranja

Zasjedanje crnogorskog parlamenta pod prismotrom većeg broja naoružanog osiguranja

IZRAZI nezadovoljstva odlukom Vlade Crne Gore da prizna neovisnost Kosova, danas je na dnevnom redu mnogih općinskih vijeća gdje vlast obnašaju crnogorske stranke sa srpskim predznakom.

Susjedni Herceg Novi bi sa Srbijom

Tako su jučer predstavnici lokalne vlasti u Pljevljima najavili kako će usvojiti "deklaraciju" o nepriznavanju odluke crnogorske Vlade, te kako bi svojoj matičnoj zemlji mogli "okrenuti leđa". Danas je tu deklaraciju usvojila Općina Herceg novi.

Policija optužila poglavara Srpske pravoslavne crkve da je započeo nerede u Podgorici

"Općinsko vijeće Herceg Novog zaključilo je kako su odlukom vlade Crne Gore o priznavanju Kosova grubo povrijeđeni međunarodno pravo i načela povelje Ujedinjenih naroda kojima se jamči suverenitet i teritorijalni integritet država članica", stoji u odluci općinskog vijeća u čijem se obrazloženju navodi kako vlada nije imala legitimitet donijeti odluku o priznavanju Kosova jer se tome, navodno, protivi više od 80 posto građana Crne Gore.

"Općina Herceg Novi ocijenila je kako su u najvećem nacionalnom interesu Crne Gore da njeguje dobrosusjedske odnose sa zemljama u okruženju, a posebno sa Srbijom", stoji u odluci. Zanimljivo je kako su crnogorske stranke sa srpskim predznakom na vlasti u toj općini koja se nalazi na granici sa Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jedinom mjestu u Bokokotorskom zaljevu gdje su na vlasti Srbi budući da ih se većina nastanila u tom predjelu. Naime, sredinom devedesetih taj dio južne Crne Gore naselili su Srbi izbjeglice iz BiH. Recimo i kako je Općina Andrijevica također donijela odluku kako ne priznaje odluku svoje vlade.

Đukanović: Odluka ostaje
 
Inače, danas je u popodnevnim satima počela i sjednica crnogorskog parlamenta, a većina zastupnika danas se požalila kako se nisu mogli dovoljno pripremiti za sjednicu. Naime, jučer je u zgradu parlamenta bio zabranjen ulaz budući da se zgrada "provjetravala" od bačenih suzavaca, a jučer su rađeni i popravci na fasadi zgrade koju su oštetili srpski prosvjednici prije dva dana.

"Crna Gora i njena vlada neće povući odluku o priznanju Kosova, i ta odluka nije bila ishitrena kako mnogi danas kažu. Sigurni smo kako će vrijeme potvrditi da smo bili u pravu", kazao je danas premijer Milo Đukanović dodajući kako je odluka donesena kada se više nije moglo "pomoći ni odmoći Srbiji".

Naoružanje u parlamentu

Sjednica crnogorskog parlamenta, počela je sa dvosatnim zakašnjenjem, a ubrzo je prekinuta na zahtjev oporbe. Naime, oporba je glasno negodovala zbog većeg broja naoružanih osoba u zgradi parlamenta. Nakon polusatne pauze objašnjeno je kako su zbog sigurnosnih uvjeta morali pojačati osiguranje u zgradi. 

I.Ć.
Foto:AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara