Zaštićena područja pružaju velike mogućnosti za razvoj turizma

ZAŠTIĆENA područja hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode pružaju velike, još neiskorištene mogućnosti za razvoj turizma, zaključili su danas sudionici okruglog stola "Turizam u zaštićenim područjima" kojega je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, u suradnji s Ministarstvom turizma, a pod pokroviteljstvom Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Cilj sastanka je pokrenuti suradnju između putničkih agencija i javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode, jer je uočljiva neujednačenost posjeta parkovima, pa mnogi od njih, iako izuzetnih prirodnih vrijednosti, nisu dovoljno prepoznatljivi.

Ministarstva i predstavnici javnih ustanova parkova zato su danas predstavnike putničkih agencija, kojih se odazvalo 11, upoznali s prirodnim vrijednostima i mogućnostima turističke ponude parkova. Skupu su nazočili i direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Maja Stanić te predstavnica Zavoda za školstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministra zaštite okoliša Ivan Martinić rekao je da se bez obzira na impozantne brojke - 1,8 milijuna posjetitelja godišnje u 18 hrvatskih zaštićenih područja (osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode) primjećuje da je taj posjet nejednak, odnosno da nisu prepoznati sadržaji parkova, posebice edukacijsko-istraživački i programi lagane rekreacije. Edukacijski programi usmjereni su i na predškolsku i školsku djecu.

Mogućnosti su nebrojene, zadaća Ministarstva je inicirati interes putničkih agencija da sudjeluju u oblikovanju i ponudi takvih programa, a od uprave zaštićenih područja očekuje se da prihvate turiste i korektno interpretiraju zaštićene vrijednosti i zaštitu prirodnih vrijednosti.

Danas je prvi put predstavljen i posjet zaštićenim područjima pod nazivom "Zelena linija zaštite prirode", kao novi turistički proizvod. Riječ je proizvodu koji bi obuhvatio više zaštićenih područja, počeo bi s jedne točke i prolaskom kroz nekoliko zaštićenih područja završio u krajnjoj točki.

Martinić je naveo dva primjera, prvi koji bi jednom turističkom rutom obuhvatio različite prirodne fenomene, prirodne vrijednosti i eko-sustave i onaj koji bi obuhvatio istovrsne fenomene na različitim lokalitetima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara