Zaštita ljudskih prava izazov za izgradnju moderne države

Zamjenica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Tamara Obradović naglasila je u utorak u Zagrebu da je zaštita ljudskih prava izazov za izgradnju moderne države u skladu sa standardima Europske unije.

Obradović je govorila na promociji knjige "Ljudska prava - društveno politička i teološka razmišljanja u europskom obzoru", održane u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer.

Članstvo Hrvatske u EU je strateški cilj hrvatske Vlade, ali i motivirajući čimbenik da se ispune uvjeti određeni Kopenhaškim kriterijima, kazala je Obradović.

Jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske EU je ispunjene političkih kriterija, a to između ostalog obuhvaća i poštivanje te zaštitu ljudskih prava, kazala je Tamara Obradović.

Prema njenim riječima, to se ostvaruje putem provedbe i usklađivanja nacionalnog zakonodavstva pa je Hrvatska sukladno tome pokrenula proces zakonodavnih i institucionalnih reformi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazala, Hrvatska je usvojila i brojne zakone, politike i strategije zaštite ljudskih prava s posebnim naglaskom na zaštitu nacionalnih manjina, zaštitu prava djece i obitelji te ravnopravnosti spolova.

U Hrvatskoj, istaknula je Tamara Obradović, važnu ulogu u zaštiti ljudskih prava imaju pučki pravobranitelj, pravobraniteljica za djecu te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i Ured za zaštitu ljudskih prava.

Svi procesi zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj usklađeni su s najvišim međunarodnim standardima, istaknula je Tamara Obradović.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara