Zaštitite svoj dom od provalnika

U PRVIH sedam mjeseci ove godine Policijska je uprava zagrebačka zabilježila 900 provala u domove što iznosi gotovo 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Građanima savjetujem da novac i nakit ne ostavljaju u domovima prije odlaska u more. Puno je bolje rješenje da dragocjenosti pohrane u sef banke ili povjere pouzdanim prijateljima na čuvanje" - rekao je Zvonimir Petrović iz Odjela općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

Bilo bi dobro da građani prije odlaska na odmor zamole pouzdanog prijatelja ili susjeda da prazni njihov poštanski sandučić.

"Pun sandučić često je znak provalnicima kako u stanu nema nikoga i signal da mogu krenuti u pljačku" - rekao je Petrović. Dodao je i kako bi bilo uputno ostaviti barem jedno upaljeno svjetlo u stanu ili kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuprovalna je zaštita važna i tijekom ostatka godine i iznimno je važno imati barem dvije brave na vratima. "Provalniku trebaju dvije sekunde da slomi uložak standardne brave na vratima. Dodatna je brava minimum sigurnosti, a idealno bi bilo staviti alarm ili ugraditi protuprovalna vrata" - nastavlja Petrović.

Važan su faktor i susjedi koji često primjete nepoznate osobe na stubištu, ali mogu biti i vjerodostojni očevici u slučaju da dođe do provale. Većina se provala događa radnim danom u jutarnjim satima jer provalnici pretpostavljaju kako su ukućani na poslu.

Provalnici su najčešće nenaoružani, nisu maskirani i već imaju dosje u policiji.

Petrović je, na kraju, pozvao građane da se jave u Informativni centar za prevenciju čiji će djelatnici procijeniti njihov stan i dati stručno mišljenje kako da se najbolje zaštite od provala. Broj telefona centra je 01 6122 853.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara