Zaštititi Hrvate i Bošnjake u RS u Banja Luci

PREDSJEDAVAJUĆI  Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Remzija Kadrić i dopredsjedajući Pejo Krnjić u srijedu su priopćenjem najavili da će i ubuduće štititi vitalne nacionalne interese Bošnjaka i Hrvata, čiji su predstavnici, "od svih odluka i zakona koje usvoji Narodna skupština RS, a koji su štetni po njihove interese".

"Nas zanima povratak i opstojnost Bošnjaka i Hrvata, zanima nas poštivanje Ustava i zakona, posebice onih koji su od vitalnog interesa, kao što su Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o administrativnoj službi", priopćili su Kadrić i Krnjić.

Ti zakoni predviđaju obvezu zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata razmjerno njihovu udjelu u broju stanovnika prema popisu iz 1991. godine, no kako su istaknuli Kadrić i Krnjić, ti se zakoni ne provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadrić i Krnjić objavili su priopćenje nakon više puta ponovljenih izjava predsjednika parlamenta RS Igora Radojičića, kao i nekih ministara, o nužnosti redefiniranja odnosno ukidanja Vijeća naroda RS zbog navodnih "stalnih zloupotreba pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa i samim tim ugrožavanja opstojnosti RS".

Kadrić i Krnjić smatraju da to Vijeće treba pretvoriti u Dom naroda s istim nadležnostima koje ima Dom naroda u Federaciji BiH.

Dopredsjednik Parlamenta RS Tomislav Tomljanović, u izjavi za Hinu, tvrdi da se ravnomjerna zastupljenost Hrvata donekle poštuje kad je riječ o najvišim dužnostima u RS dok se zakoni koji obvezuju na ravnomjernu zastupljenost Hrvata i Bošnjaka u lokalnoj samoupravi, po njegovim riječima, uopće ne poštuju, naročito u općinama gdje dominiraju srpske političke stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara