Zašto Bajić ne pokreće istragu protiv Glavaša?

GLAVNI državni odvjetnik, Mladen Bajić, dobio je nedavno temeljit iskaz svjedoka o ubojstvima u Osijeku 1991., no do danas nije pokrenuo istragu protiv Branimira Glavaša, a ugledni zagrebački odvjetnici su u razgovoru za Novi list pokušali objasniti zašto.

Novi list je razgovarao s dva ugledna zagrebačka odvjetnika koji za nepokretanje istrage vide dva razloga; jedan je da glavni državni odvjetnik čeka znak države da djeluje, a drugi da očekuje dodatne dokaze. U prvom bi slučaju Bajić kršio zakon, a u drugom Bajić "glumi sud" budući se smatra da postoji dovoljno dokaza za pokretanje istražnog postupka koji bi mogao rezultirati uhićenjima.

Prema članku 87. Zakona o kaznenom postupku, "istraga se pokreće protiv određene osobe kad postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo", dnevni list špekulira može li se osnovanom sumnjom smatrati iskaz vojnika koji je 1991. vidio Glavaša kako zapovijeda ubojstvo Đorđa Petrovića.

"Za Haški sud to je apsolutno osnovana sumnja. No, boji se da neće imati dosta dokaza na sudu, pa da će mu se dogoditi ono što je već nekoliko puta doživio - da mu predmet padne na sudu" - izjavio je zagrebački odvjetnik Novom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bajić nije netko tko bi osobno politički štitio Glavaša, štoviše, ali morate znati da ima sudaca koji dišu drukčije, pa je Bajić itekako oprezan. Vjerojatno čeka nove dokaze." - dodao je elitni zagrebački odvjetnik.

Drugi odvjetnik s kojim se list konzultirao misli drugačije: "Kad već ima iskaz pred istražnim sucem, tad više nema što misliti hoće li predmet pasti na sudu ili ne. On naprosto mora - jer mu tako nalaže zakon - zatražiti istragu i pritvor. Da bi, naime, mogao postupati, njemu treba bitno niži stupanj sumnje od onoga koji je sudu potreban za presudu. Tužitelj ne smije preuzimati ingerencije suda. Ako ima dvadeset posto sumnje u kazneno djelo, on mora ići dalje, a na sudu je da utvrdi stopostotnu istinu. Da je drukčije, sudovi nam ne bi ni trebali, jer bi Državno odvjetništvo sudilo samo."

"Kad je trebalo dovesti Sanadera na vlast, Glavaš je bio dobar, a sad je odjednom zločinac. Ali sve se to znalo i ranije. To, naravno, veze nema s pravom i zakonom, jer zakonski nije moguće da državno odvjetništvo djeluje sa stanovišta oportuniteta, a ne po načelu službene dužnosti. Ali takvo je djelovanje imanentno ovdašnjemu pravosudno-političkom sustavu, što naravno nimalo ne umanjuje činjenicu da je riječ o apsolutnoj katastrofi." - dodao je odvjetnik, a hoće li se istraga protiv Branimira Glavaša ipak pokrenuti, saznat ćemo uskoro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara