Zašto Milanović ide na Bleiburg? Zato što nema pametnija posla

Zašto Milanović ide na Bleiburg? Zato što nema pametnija posla

DAVNO je još Zoran Milanović izjavio kako je njegov SDP stranka birača ljevice i svih normalnih ljudi. Nije stoga jasno zbog čega ne pokušava normalne ljude pridobiti normalnim temama. Ni uoči parlamentarnih izbora, kad je imao povijesnu šansu vratiti SDP na vlast, ni u pola godine novog mandata stare HDZ-ove vlasti.

Nakon dugog i upadljivog izostanka s javne scene, Milanović se pod medijske reflektore konačno vratio s novom inicijativom: najavom odlaska na Bleiburg. Nije jasno što bi tamo trebao napraviti, osim odati počast žrtvama. Zapravo, jasno je što bi trebao napraviti: ono što je činio i prije izbora - skupljati glasove s one strane ideološke barikade. S otprilike jednakim izgledima za uspjeh. Prve reakcije veoma su znakovite. Pohvale stižu s političke desnice (ako je ona uopće preživjela Sanaderovu čistku), a kritike s ljevice. Iako se mahnito trudi skinuti nekakvu fantomsku komunističku stigmu sa sebe i SDP-a, Milanović se izlaže klasičnom riziku koji se svojedobno nije isplatio ni njegovu prethodniku Ivici Račanu: osvojiti tuđe birače, ali pritom zadržati svoje. To nikad nije išlo i neće ići. Barem ne na ovaj način.

SDP je svoje odradio

SDP je svoju obavezu prema Bleiburgu, ako je ona uopće postojala, odradio još za Račanova mandata. Tadašnji premijer kleknuo je 2002. godine na mjestu koje desničari vole isticati kao viktimološku protutežu Jasenovcu i mjestom najvećeg stradanja Hrvata u povijesti, a nakon njega Bleiburg su u ime stranke posjetili Milanka Opačić i Igor Dragovan. Ali Milanoviću sve to nije bilo dovoljno. Sada se oboružao ocem i sinom Goldsteinom, pa čak i "jednim stranačkim kolegom srpske nacionalnosti" (zašto?), i odlučio otići na Bleiburg, kao što je prije godinu i pol samoinicijativno otišao na Tuđmanov grob. I prvi puta izazvao kontroverze.

Tada je položio prvi SDP-ov vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika, u vrijeme kad je to nevoljko činio čak i Sanaderov HDZ. Pravdao se kako time ruši barijere u hrvatskom društvu. Potom je kumovao dolasku Ante Kotromanovića u stranku, u ulozi čovjeka zaduženog za pitanja branitelja, prelazeći preko činjenice da se radi o čovjeku koji je 2001. godine koalicijskoj vlasti prijetio državnim udarom. Onda je s tim istim Kotromanovićem inscenirao paradu oko odlaska generalu Gotovini u hašku ćeliju, pa onda još trpio Ljubu Jurčića kako se hvali ujacima ustašama, ljubavi prema Thompsonu i suradnjom s notornim Hrvatskim listom.

Dakle, Milanović je želio od SDP-a napraviti stranku ljevice i "svih normalnih ljudi". Nažalost, njima se u kampanji najmanje obraćao. Pokazalo se da ti "normalni ljudi" u prvom redu nisu bili zainteresirani za takve teme, dok je birače ljevice koketiranje s desnicom užasno iritiralo. Izbori su izgubljeni jer je HDZ, unatoč svim ovim desničarskim eskapadama svog najvećeg protivnika, opet uspio u kampanji nametnuti kvazidomoljubne i klerikalne teme - i naravno, pobijediti.

Nije naučio lekciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, lekcija nije naučena. Umjesto da nakon izbora povrati rejting i ugled kritikom vlasti koja je nesposobna boriti se protiv sve izraženije gospodarske i socijalne krize, dakle umjesto da šumom opet krene drumom, Milanović se još jednom uhvatio ideologije. Ovoga puta na red je došao Bleiburg. A to, zajedno s Thompsonom i ustašama, upravo su one teme na kojima nesposobni HDZ bazira svoj opstanak na vlasti. Kao što se uoči izbora laprdalo o vjeronauku i dijaspori umjesto o inflaciji i vanjskom dugu, tako se sada - i to opet na inicijativu SDP-a! - laprda o Bleiburgu, o zločincima i žrtvama, hrvatstvu i antifašizmu, umjesto o padu životnog standarda, inflaciji i niskim plaćama. Tipična "lizalica" za lakovjernu djecu. Fali još samo Thompson. Ali bit će i njega kad Bandić uzme stvari u svoje ruke.

Doista je lijepo vidjeti da čelnik SDP nema drugih briga osim klanjanja žrtvama iz 1945. godine. Ali njegovi birači ne mogu se pohvaliti tom privilegijom. U zemlji koja je odavno ostala bez opozicije, oni žele čuti barem neku naznaku kritike ove vlasti. A ne besmislene i promašene polemike o tome tko je koga strijeljao na Bleiburgu i zašto. Kao što je Bleiburgom manipulirala desnica, sada to želi činiti i (tobožnja) ljevica. Ali kao što na Bleiburgu desnica profitira, ljevica ne može učiniti ništa drugo nego izgubiti.

Sanader je talentiran za manipulaciju, Milanović nije ni to

A tko zna, možda je Milanoviću lakše baviti se ovakvim temama? Možda bi mu, zajedno s ljudima kojima se okružio, bilo teško uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim, civilnim temama koje zanimaju "normalne ljude". Možda za njih jednostavno nije kompetentan, kao što to nije ni Ivo Sanader. S jednom razlikom koja život znači: Sanader je talentiran za manipulaciju, Milanović nije ni to.

Uostalom, da budemo još malo zločesti, zašto bi Milanović išao na Bleiburg kad ima Milana Bandića? Zagrebački gradonačelnik postao je heroj rigidne desnice, paraobavještajaca, tuđmanoljubaca, ustašonostalgičara, thompsonovaca... Nije vrag da ga njegov stranački šef želi nadmašiti?

Dakle, Milanović će unatoč kritici antifašističkih udruga, ljevičarskih političara i šefa države, otići na Bleiburg. I to s istim onim Slavkom Goldsteinom koji se nakon lanjskih Milanovićevih eskapada s Tuđmanovim grobom, Gotovinom i desničarenjem, upitao zašto onda ne bi glasovao za Sanadera. I što će biti nakon toga? Hoće li SDP skinuti da sebe "komunjarsku" stigmu? Teško. Hoće li privući dio desnih birača? Neće. Hoće li uspjeti zadržati i ono malo vlastitih? E to je pitanje. Sličan odgovor već smo dobili kad je Račan koketirao s populističkom desnicom pa svejedno izgubio vlast. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, a nažalost, i opoziciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara