Zašto SDP ne podrži i Bandića i Josipovića? Možda Milanović za promjenu uspije pobijediti

Foto: Ronald Goršić / Cropix

ŠTO JE bila glavna vijest sa službenog otvaranja izbornog stožera Ive Josipovića? Milan Bandić. Točnije, prazna stolica na kojoj je trebao sjediti. To je karizma na djelu: čak i kad ga nema, popularniji je od onog zbog kojeg su se svi tamo okupili.

Jako se bune SDP-ovci zbog toga što Milan Bandić koketira s najavama da će ići na predsjedničke izbore. Međutim, slijepi pored zdravih očiju, ne vide očite prednosti njegove kandidature. Kao prvo, SDP bi mogao u kampanji imati dva kandidata, službenog i neslužbenog, što je samo dokaz da je to stranka jakih političkih ličnosti koje pokrivaju sve slojeve društva i opslužuju sve ukuse birača.

Zašto bi Bandić podržao Milanovića, kad Milanović nije podržao njega?

A kao drugo, u slučaju da Josipović i Bandić uđu u drugi krug izbora, SDP bi sigurno - prvi puta u povijesti - imao svog predsjednika Republike. Ne bi li to bilo sjajno? Dva SDP-ovca pobijedila bi tri (ili četiri, ili pet) HDZ-ovaca u predsjedničkoj utrci. Umjesto da se iscrpljuju u uzaludnim svađama, možda bi društvance s Iblerova trga moglo umanjiti štetu i - za promjenu - prikloniti se pobjedniku. Bila bi to baš dobra fora. Ha-ha.

Doista je već zamorno i pomalo suludo inzistiranje stranačke centrale da Milan Bandić mora pod svaku cijenu podržati kandidaturu Ive Josipovića. Zašto bi? Centrala ionako nije podržavala Bandićevu kandidaturu na izborima za gradonačelnika Zagreba. Odnosno, formalno jest, ali zapravo nije. Službeno, Milanović je hvalio Bandića kao najboljeg političara, gradonačelnika, čovjeka i osobu, dok je za milijune njegovih afera, prostakluka i bahatluka ustvrdio tek kako je to "pitanje stila".

Josipović ne treba Bandića da ga sabotira, za to mu je dovoljan Milanović

Neslužbeno je, pak, Milanović sa svojim pajdašima bojkotirao Bandićevu kampanju, slao signale kako će on sa svojim ljudima u Skupštini stvoriti protutežu vlastitom gradonačelniku, da će ga kontrolirati, ograničavati, suzbijati. Ujutro su ga podržavali, popodne prali od njega ruke.

I zbog čega bi sada Bandić podržavao Milanovićeva čovjeka Ivu Josipovića? Uostalom, zadrške u vezi njegove kandidature ima čak i Željka Antunović koja se, prema pisanju Jutarnjeg lista, buni zbog načina na koji je uopće provedena unutarstranačka kandidatura. Osim toga, Josipović ne treba Bandića. Za svađe, destrukciju i bojkot dovoljan mu je Zoran Milanović.

Bandić želi napakostiti Milanoviću

Upravo zahvaljujući njemu, Milan Bandić glavna je SDP-ova zvijezda ove predsjedničke kampanje. O njemu se priča više nego o Josipoviću, glavna je tema čak i kad ga nema, on trese stranku svakom svojom najavom da će se kandidirati, pa onda sve to ponovi i demantijem. A svega toga možda ne bi bilo da Milanović nije šef stranke.

Neki tvrde da se Bandiću baš i ne ide u kampanju za predsjednika, drugi govore kako to čini samo na nagovor Ive Sanadera i građevinskog lobija koji želi na Pantovčaku imati svog čovjeka. Treći pak tumače da svojim najavama samo ucjenjuje Milanovića tražeći da mu se makne iz Zagrebačkog holdinga. Ali koji god bili motivi za kandidaturu, jedna stvar je sigurna: krenut će u nju samo da napakosti šefu SDP-a.

Mida je dodirom sve pretvarao u zlato, a Milanović pretvara  - u blato

Koji si je, pak, da stvari budu bizarnije, umislio kako će mu ona pomoći da se jednom zauvijek riješi Bandića. Odmah će ga izbaciti iz stranke, oprati ruke i vjerovati da je "deratizacija" uspjela. A to što će Bandić pritom uništiti Josipovića, rasturiti stranku, ugroziti šanse SDP-a da bez njega opet zavlada Zagrebom, pa čak i da bez Zagreba pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, Milanovića ne dira previše. Njemu ruševine nisu bitne, dokle god on jedini ostane netaknut.

Dakle, nije kriv Josipović što je kilav kandidat i što ne smije voditi samostalnu kampanju. Nije kriv Bandić što može po Zagrebu raditi što mu je volja. Kriv je Zoran Milanović zato što upravlja onime u što ne bi smio dirati, a zanemaruje ono što je odavno trebao riješiti. Ako je Mida sve dodirom pretvarao u zlato, Milanović pretvara u blato. Hm, možda i za to ima dobra latinska izreka...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara