Zašto se Sanader odrekao Thompsona?

KAKO su stvari krenule, ispast će da je zadnji kontroverzan, ustaškim obilježjima i rasističkom mržnjom obojen koncert Thompson održao u Zagrebu, pod pokroviteljstvom SDP-ova poglavarstva. Od tada, zahvaljujući nizu intervencija iz vrha HDZ-a, policija, braniteljske udruge i lokalni stranački ogranci vode računa da ustaštvo nakratko iščezne s Thompsonovih koncerata. Tako je policija u Virovitici najavila da će snimati koncert, branitelji u Šibeniku zaprijetili da će na ulazu oduzimati sva nepoćudna obilježja, dok je istarski HDZ naglo odustao od organizacije koncerta u Žminju, nakon jednog telefonskog poziva glavnog tajnika Ivana Jarnjaka i opasku kako im to "sada ne treba". Medijska poruka je bila senzacionalna: "Vrh HDZ-a odrekao se Thompsona!"

Po provjerenom modelu, ono što bi drugima bio debakl, Thompsonu je u Istri zapravo bio trijumf. I opet po provjerenom modelu, nakon što mu je kolerični Damir Kajin zamalo pokvario zasluženo ljetovanje, Sanader se s poslovičnom lakoćom odrekao nekoga tko mu je postao smetnja. I dok je Thompsonu kontroverza oduvijek bila najbolja reklama, Sanaderu ona u ovom trenutku uopće ne treba. Trebala mu je kad je Milan Bandić ugostioThompsona na Trgu bana Jelačića i time, više od svega, doveo u neugodnu situaciju Zorana Milanovića i razbjesnio SDP-ovo biračko tijelo.

Red glazbe, red nacionalnih strasti

To je bilo dobrodošlo. Kao što je dobrodošlo svako podizanje nacionalističkih strasti, naročito u osvit izbora. Ali kad se pjevač malo zaigra, kad koketiranje izmakne kontroli, kad Thompson svojim pokroviteljima počne donositi više štete, nego koristi, tada ga je potrebno malo iskontrolirati. Zbog toga će se HDZ pobrinuti da najnovija Thompsonova turneja, koja je dobila planirani zamah tamo gdje je bila osuđena na propast, proći u revijalnom tonu. Red glazbe, red nacionalnih strasti. Bez teških poruka i spornih simbola.

Tajna Thompsonova uspjeha odavno je provaljena. Kontroverze, medijska pažnja, niske strasti. Odlazak u Istru, provociranje skandala tamo gdje je siguran da će ga naći, punjenje naslovnica prežvakanim i stoga ispraznim polemikama oko ustaštva i nacionalizma, puste polemike i mudrovanja. I sve je to bilo dobro dok je koristilo HDZ-u, skretalo pozornost sa životno bitnih tema na populistička prepucavanja, brusilo strasti, održavalo anketni rejting. I kao u slučaju zagrebačkog koncerta - obilježenog govorom mržnje, ustaškim simbolima i suspenzijom policajca koji je pripremao kaznenu prijavu protiv Thompsona - služilo Sanaderu da izrekne protokolarnu osudu i pritom likuje nad činjenicom da je Bandić koncertu udario pečat SDP-a. Na užas njegovih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Eto nama projekta "ćudorednog Thompsona"

Ali, kao i nebrojeno puta prije toga, čim netko postane smetnja Sanaderu, čim ga počne nervirati, dovoditi u pitanje njegovu nedodirljivost, izvlačiti ga na tanak led i tjerati da se izjašnjava o polemičnim pitanjima, da se oopravdava pred svijetom, on će ga otresti s ramena, poput dosadne muhe. Pobjeći će na ljetovanje i prepustiti kolegama da riješe tu neugodnost. Jarnjak smiruje istarski HDZ, Jadranka Kosor promatra kako branitelji naglo obraćaju pažnju na ustaška obilježja na predstojećem koncertu, a policija se hvali da će snimati koncert u Virovitici. I eto nama projekta "ćudorednog Thompsona".

Nakon što turneja prođe djevičanski čisto, kad Thompson pokupi lovu na reputaciji istarskog debakla, a Sanader provede ljetovanje daleko od svih tih prepucavanja, u analima će ostati zapisana jedna zanimljiva činjenica: zadnji sporni "ustašoidni" Thompsonov koncert ostat će onaj Bandićev, a time i Milanovićev. To je istina koja više peče SDP-ove, nego HDZ-ove birače.

I prava je glazba da Sanaderove uši. Snažnija od Kajinove pobjede u Istri, na terenu na kojem Thompson nikad nije imao šanse, i važnija od policijske odluke da snima koncert u Virovitici (samo u Virovitici?) kako se ne bi ponovio slučaj sa zagrebačkim policajcem i kaznenom prijavom. Sanader s Thompsonom očito ne može izgubiti: i kad ga sponzorira i kad ga se (privremeno) odriče.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara