Zastupnica Petir zatražila sjednicu Odbora za zaštitu okoliša u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada

ZASTUPNICA HSS-a u Hrvatskom saboru Marijana Petir danas je od predsjednika saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zlatka Kramarića zatražila da se u Saboru održi tematska sjednica tog Odbora o postupku odabira potencijalne lokacije za gradnju odlagališta nuklearnog otpada u Hrvatskoj, a zbog najava da je moguća lokacija odlagališta Trgovska gora, kod Dvora na Uni, u Sisačkomoslavačkoj županiji.
U pismenom obrazloženju svog zahtjeva, zastupnica Petir je navela "da prema dostupnim informacijama, pri postupku odabira potencijalnih lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada, nisu poštivani kriteriji koje je propisala Vlada RH" i "da je postupak odabira lokacija proveden uz zastarjele podatke, bez terenskog istraživanja i bez sudjelovanja javnosti".

"Vladina Agencija za posebni otpad (APO) i nadležna tijela državne uprave nisu se odazvala na poziv nevladinih udruga na Prvi zeleni okrugli stol, koji je održan 29. ožujka u Dvoru na Uni, a čiji je cilj bio informirati javnosti o navedenoj problematici", iznijela je saborska zastupnica Petir kao dodatni argument za sazivanje tematske sjednice saborskog Odbora.

Naglasila je kako je njeno mišljenje da "odlagalište nuklearnog otpada Hrvatskoj nije potrebno, s obzirom da će u Hrvatskoj (prema podacima APO-a) do kraja radnog vijeka Nuklearne elektrane Krško nastati svega 50 metara kubnih nisko i srednje radioaktivnog otpada".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da je kao saborska zastupnica iz Sisačko-moslavačke županije na čijem se području nalazi potencijalna lokacija za gradnju odlagališta nuklearnog otpada, zatražila reviziju Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske kako bi se lokacija na Trgovskoj gori brisala iz tog prostorno-planskog dokumenta.

(Hina) malj sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara