Zastupnica šokirala američki Kongres govorom o svom pobačaju

Screenshot: C-SPAN

JACKIE SPEIER, republikanska zastupnica u američkom Kongresu, šokirala je svoje kolege pričom o pobačaju koji je proživjela prije gotovo 20 godina. Speier je odlučila otvoriti dušu pred Kongresom za vrijeme rasprave o planiranom roditeljstvu, koje su mnogi njezini stranački kolege iskoristili kao povod da napadnu pobačaj o kojem su govorili kao "ubojstvu djece".

Speier se u ovom slučaju svrstala uz demokratske zastupnike, zbog traumatičnog iskustva kroz koje je i sama prošla. "Izgubila sam bebu", priznala je Speier za kongresnom govornicom opisujući kako je prolazila kroz vrlo problematičnu trudnoću. Nakon 17 tjedana trudnoće, liječnik joj je kazao da njeno dijete neće preživjeti porod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Speier je tada, zajedno sa svojim suprugom, koji je također liječnik, prinudno donijela odluku o abortusu. "Slušati vas kako za ovom govornicom govorite da je ta procedura na neki način laka ili jednostavna, da se žene na nju odlučuju olako i bez promišljanja, je šokantno", kazala je Speier u emotivnom govoru.

O svojoj odluci da javno progovori o najtraumatičnijem iskustvu svog života kasnije je govorila i o intervjuu za Mercury News. "U jednom trenutku samo sam zaboravila sve ono što sam planirala reći. Pomislila sam: 'Nitko od vas nije prošao kroz tu proceduru. Kako se usuđujete? Kako možete na takav način o tome govoriti?' I tako sam odlučila promijeniti planirani govor i pričati o svom iskustvu", kaže Speier.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara