Zastupnici Hrvatskog bloka obećali podršku Hrvatima iz Donjeg Lapca

PREDSTAVNICI hrvatskih kulturnih i građanskih udruga iz Donjeg Lapca upozorili su danas, u razgovoru s saborskim zastupnicima Hrvatskog bloka (HB) na grubo narušavanje ustavnih, vjerskih i građanskih prava Hrvata u Donjem Lapcu, priopćeno je iz HB-a.

Zastupnici HB-a obećali su im pružiti konkretniju podršku i nastaviti s pritiskom na Vladu kako bi se riješili njihovi problemi.

Predstavnici hrvatskih udruga iz Donjeg Lapca naveli su da su dovedeni u apsurdni položaj da kao većinski narod u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoja osnovna prava i da je za to odgovoran načelnik općine Donji Lapac Milan Đukić, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje se da je razgovor o položaju Hrvata u Donjem Lapcu potaknut jučerašnjim pitanjem Ivića Pašalića na saborskom ´aktualnom prijepodnevu´.

Pašalić je rekao da svećeniku nije bilo dopušteno održavanje mise u srednjoškolskom centru u Donjem Lapcu, a ulaz u taj centar nije bio dozvoljen ni nogometnom klubu.

´Milan Đukić je svojim javnim provođenjem diskriminacije onemogućio zapošljavanje Hrvata u tijelima lokalne samouprave i komunalnom poduzeću, ozakonio je izbacivanje hrvatskih kulturnih udruga iz prostorija općine, te ukinuo molitveni crkveni prostor zbog čega hrvatske obitelji više nemaju mogućnosti čak ni za krštenje djece´, naveli su predstavnici udruga iz Donjeg Lapca. Najstrašnijom posljedicom tog stanja drže to što je u protekle dvije godine od 1.100 Hrvata u Donjem Lapcu ostalo samo njih 320, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara