Zastupnici Hrvatskog sabora radosni zbog odluke Bruxellesa i ocjenjuju da je Hrvatska ušla u novo razdoblje

SABORSKI zastupnici s neskrivenim su zadovoljstvom dočekali današnju odluku Europskog vijeća da je Hrvatska službeni kandidat za punopravno članstvo u EU, ali i upozorili da na putu u Uniju Hrvatskoj predstoji još puno posla

Ta je odluka kraj jednog povijesnog razdoblja - stvaranja neovisne Republike Hrvatske, te ujedno početak novoga puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ovac Darko Milinović. Izrazio je uvjerenje da će pridruživanje EU donijeti Hrvatskoj pozitivnih pomaka.

Pred Hrvatskom je prilagodba niza zakona, podsjetio je HSP-ovac Tonči Tadić, upozorivši da nema mjesta pretjeranoj euforiji, već samo savjesnom i ozbiljnom radu.

Đurda Adlešic (HSLS) upozorava da ne smijemo imati iluzije da su dobivanjem statusa kandidata riješena pitanja standarda i drugi hrvatski problemi, a Jozo Radoš (Libra) drži da se to ne treba pretvoriti u karneval već da odmah treba prionuti poslu.

Zastupnici, među njima i Tadić, smatraju da Vlada treba objašnjavati dobre i loše strane prilagodbe našeg europskom zakonodavstvu, ali i potrebu da se narod na referendumu pita što misli o ulasku u EU.

Dragutin Lesar (HNS) posebno važnim označava činjenicu da je Hrvatskoj određen datum početka pregovora. No, upozorava da to vrijeme, dakle do prvog kvartala 2005., treba dobro iskoristiti.

Zadovoljan zbog današnje odluke, Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je da će dobivanje kandidature Hrvatskoj i svim njezinim gradanima olakšati rješavanje poteškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni su zastupnici suglasni da je dobivanjem kandidature Hrvatska ušla u novo, povijesno razdoblje i da rad Hrvatskog sabora mora biti ozbiljniji i učinkovitiji. Ističu da se ne smije zaboraviti da je i Sabor dao svoj doprinos približavanju Hrvatske EU.

Sabor je dao veliki doprinos svemu ovome, a sada se marginalizira, mišljenja je Ljubica Lalić (HSS).

SDP-ova zastupnica Milanka Opačić dodaje da su doprinos dali i građani, da su golem posao odradili prošla Vlada i Sabor koji su, kaže, forsirali puno veću zakonodavnu aktivnost, nego je to sada.

Dolazi vrijeme kad će se HDZ-ova Vlada morati ozbiljno primiti posla u usklađivanju domaćih s europskim zakonima, zaključila je Opačić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara