Zastupnici protiv korupcije

ČLANOVI Vijeća saborskih zastupnika za borbu protiv korupcije potpisali su danas svoj godišnji plan aktivnosti za borbu protiv korupcije.

To je vijeće osnovano prije mjesec dana na poticaj udruge "Partnerstvo za društveni razvoj", a u njemu su zastupnici Damir Kajin (IDS), Vesna Škare-Ožbolt (DC), Đurđa Adlešić (HSLS), Zlatko Kramarić (LS), Jozo Radoš (Libra) i Tonči Tadić (HSP).

Predsjednik "Partnerstva za društveni razvoj" Munir Podumljak rekao je nakon sastanka Vijeća zatvorena za javnost da je uz djelovanje Vijeća glavna zadaća udruge pratiti i dokumentirati slučajeve korupcije i izvješćivati građane o toj pojavi i njihovim pravima u njezinu suzbijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podumljak je rekao da su zastupnici u skladu s obvezom preuzetoj prije mjesec dana pripremili šest zakona koji se oslanjaju na antikorupcijski program udruge, od kojih će dva biti u saborskoj proceduri već ovaj mjesec, a ostali u lipnju. Za saborsku proceduru spreman je zakon o medijima i zakon o sukobu interesa, koji Tonči Tadić usklađuje s Ministarstvom pravosuđa u ime Vijeća zastupnika i kao predlagatelj tog zakona.

Još se dorađuje zakon o pravu na pristup informacijama, o imovinskoj kartici i izravnu izboru gradonačelnika.

U nastavku odustalo se od posebnog zakona o sprječavanju nepotizma jer je procijenjeno da je bolje takve odredbe ugraditi u zakone o upravi i državnim i lokalnim službenicima i namještenicima.

Na pitanje jesu li parlamentarne stranke koje nisu zastupljene u Vijeću (SDP, HSS, HNS, HDZ) iskazale zanimanje da uđu u Vijeće, Podumljak je rekao da nisu, iako je svima poslan poziv na suradnju. Stranke koje se žele priključiti mogu poslati molbu za prijam u Vijeće, a ono će odlučiti o prijamu, rekao je Podumljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara