Zastupnici sklopili primirje: Izbjegavat ćemo klevete, uvrede i govor mržnje

Foto: Damjan Tadić / Cropix

AKTUALNI saziv parlamenta svoj bi rad trebao završiti u tolerantnijoj atmosferi nego što je bila do sada te izbjegavati uvredljive rasprave i one u kojima prevladava govor mržnje, opći je zaključak predsjedništva Hrvatskog sabora koji se danas u 2 sata sastao kako bi raspravilo o uvredama koje se sve više mogu čuti iz saborskih klupa.

Kap koja je prelila čašu bio je sukob Luke Bebića s Ivanom Jarnjakom i Vladimirom Šeksom prošlog tjedna. Luka Bebić kazao je za medije nakon dvosatne sjednice kako su se klubovi usuglasili da su događaji i ponašanja u sabornici u posljednje vrijeme zahtijevali da se razmotre s ciljem donošenja zajedničke odluke na koji način naći rješenje da ovaj saziv parlamenta svoj rad završi na dostojanstven način. Kako bi se, kazao je Bebić, u smirenoj atmosferi razgovaralo otvoreno o svim problemima, oštro i polemično, ali ne uvredljivo, ni za pojedince ni za stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sabora kazao je i kao je dogovorena striktna primjena Poslovnika te je izrazio zadovoljstvo što su se klubovi dogovorili da će njihovi zastupnici izbjegavati osobno vrijeđanje, etiketiranje, govor mržnje i klevete.

Bebić kaže i da postoji želja da se precizira institut "ispravka netočnog navoda" jer je uvjeren da se ni pet posto ispravaka nije odnosilo na ispravljanje činjenične tvrdnje, već nečijeg mišljenja.

Ustvrdio je i da nije imao nikakvu situaciju koju je trebao popravljati sa Šeksom i Jarnjakom te da se sve odvilo pred licem javnosti i da je svatko mogao zaključiti ono što je vidio i htio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara