Zastupnici Skupštine Srbije pozvani u rat za Kosovo

GARDA cara Lazara pozvala je danas zastupnike Skupštine Srbije u boj za obranu Kosova. Poziv u borbu uručen je i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve, javlja B92.

Zapovjednik samoproglašene Garde Hadži Andrej Milić, je rekao da - iako srpska Vlada neće potpisati odluku o proglašenju ratnog stanja - je Garda car Lazar to već učinila.

"Garda ne preza ni od čega, ni USA ni ANA niti od divljeg plemena Šiptara", kaže zapovjednik samoproglašene organizacije koja se zauzima za vojno stavljanje Kosova pod srpsku kontrolu.

Organizacija je prije dvadesetak dana proglasila rat na Kosovu, a u borbu su danas pozvani srpski parlamentarci koje smatraju "Srbima koji trebaju braniti Kosovo". Predstavnici Grade sa zastupnicima nisu razgovarali već su poziv u borbu ostavili u zgradu Skupštine. Nakon toga su rekli kako ne očekuju da bilo tko iz vlasti pozitivno odgovori na njihov poziv.

U Gardi najavljuju održavanje mirnog prosvjeda na administrativnom prijelazu Merdare gdje će biti formiran ratni stožer. Također navode kako Garda posjeduje kamp za obuku vojnika u Dragačevu, te kako njezinim postrojbama zapovijeda čovjek koji je optužen pred haškim sudom, a čije ime nisu željeli otkriti novinarima.

Novi kosovski boj neće nitko preživjeti

Hadži Andrej Milić je srpskim parlamentarcima poručio neka dopuštanjem Kosovu da stekne neovisnost "ne potpisuju sami sebi smrtnu presudu" dodajući kako u "novom kosovskom boju na Kosovu i Metohiji zaista neće nitko preživjeti."

Zastupnici srpske Skupštine ne žele komentirati poziv Garde smatrajući ga neozbiljnim, a jedino su zastupnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja stali u obranu ideje da se Kosovo brani vojnim sredstvima.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić rekao je kako Garda neće destabilizirati Srbiju te dodao kako ta organizacija nije opasna.

Patrijaršija SPC danas ima neradni dan pa se njen odgovor na poziv Garde u rat očekuje sutra.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara