Zastupnici u BiH dižu si plaće za gotovo 1.000 KM

Tekst: V.Š.
Foto: M. Kadrić (Dnevni avaz)

ZASTUPNICI Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izglasali su zakon o povećanju plaća za gotovo 1.000 konvertibilnih maraka. Mediji takav potez ocjenjuju skandaloznim.

Zakon koji su usvojili delegati još treba proći i Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Dnevni avaz piše da će parlamentarcima i ministrima primanja biti povećana za blizu 1.000 maraka, odnosno njihova startna plaća najvjerojatnije će biti oko 3.400 KM, bez dodataka na osnovi staža i svih ostalih privilegija. Osim toga, delagati su si izglasali i pravo na beneficirane mirovine koje će iznositi najmanje 2.100 KM, a nakon smrti zastupnika njegova obitelj će imati pravo naslijedi tu penziju u nešto umanjenom iznosu, oko 1.200 KM.

Prijedlog zakona je usvojen nakon što je zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Mika Lešić uložio amandman koji Vlada FBiH nije prihvatila, ali nakon neuspjelog pokušaja da ga usvoje elektronskim glasanjem, zastupnici su ga izglasali pojedinačnim izjašnjavanjem. Pravo na ovu beneficiranu mirovinu imat će svi zastupnici koji imaju najmanje 20 godina staža i 50 godina života.

Osim visokih plaća i beneficiranih mirovina, zastupnicima i brojne privilegije

Većina zastupnika vladajućih stranaka bila je za ovaj amandman, baš kao i kasnije za cijeli zakon, ali su ga podržali i pojedini članovi oporbenih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim plaća i mirovina, ministri i parlamentarci će imati pravo i na neograničene reprezentacije, naknade za odvojeni život, i to "ako borave izvan mjesta prebivališta svoje obitelji". Saša Magazinović iz SDP-a je tada upozorio na to da će netko iz Sarajeva moći svoju obitelj preseliti, primjerice, u Mostar kako bi imao pravo na tu naknadu. Također će svima koji imaju stanove u Sarajevu u koje su službeno smješteni iz budžeta biti plaćani i troškovi režija.

Safet Softić: Konsterniran sam!

Predsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić u petak je novinarima rekao da će učiniti sve što može kako bi spriječio da prijedlog zakona o plaćama dužnosnika dobije podršku u ovom domu u obliku u kojem je jučer odobren u Domu naroda.

"Gotovo sam siguran da neće dobiti podršku", rekao je, a na novinarsko pitanje kako gleda na rezultate jučerašnjeg glasanja u Domu naroda, izjavio je da je konsterniran.

Prosječna plaća u BiH je nešto manja od 790 KM, dok prosječna mirovina iznosi 350 KM. Stopa nezaposlenosti veća je od 40 posto, a samo tijekom 2009. godine bez posla je ostalo oko 70.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara