Zastupnički klubovi podržavaju izmjene Zakona o visokom školstvu

ZASTUPNIČKI klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas prijedlog izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kojima se visokim učilištima daje još godinu dana za preustroj dodiplomskih i poslijediplomskih studija.

Izmjenama je predviđeno i produljenje roka u kojem znanstveni novaci, asitenti i viši asistenti, koji su u zvanja izabrani po starom Zakonu, moraju steći doktorat.

Ti su mladi znanstvenici ugovore potpisali u trenutku kad je za stjecanje doktorata bilo predviđeno osam godina, ali novim Zakonom u srpnju je ukinut magisterij, a rok za doktorat skraćen na šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekim znanstvenim novacima i asistentima tako je preostalo vrlo kratko vrijeme za doktorat, a u nekim slučajevima stjecanje doktorata bilo je i proceduralno neizvedivo, pa je Vlada priznala pogrešku i rok za stjecanje doktorata produljila na osam godina nakon izbora u zvanje.

Najavljujući podršku predloženim izmjenama, oporbeni su zastupnici ocijenili da je Vlada u srpnju pred mlade znanstvenike i visokoškolske ustanove postavila preambiciozne rokove.

Miljenko Dorić (HNS) podsjetio je da je njegov klub i u srpnju upozoravao na neprovedivost zakona i predlagao amandmane istovjetne izmjenama što ih danas predlaže Vlada.

"No, vlada ne želi saslušati ni uvažiti prijedloge oporbe, pa makar oni bili i samo tehničke naravi", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara