Zatočenici iz Guantanama imaju sudska prava

OSUMNJIČENI teroristi iz Guantanamo Baya imaju pravo postaviti pitanje svoga zatočenja pred američkim sudovima, presudila je u ponedjeljak američka sutkinja proglasivši za neustavan proces razmatranja njihovih slučajeva koji je uspostavio Pentagon.

Sutkinja okružnog suda iz Washingtona Joyce Hens Green rekla je u presudi kako zatočenici u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi imaju ustavno pravo da ne budu lišeni slobode bez odgovarajućeg zakonskog procesa.

Ona je presudila da posebna vojna povjerenstva koja je Pentagon uspostavio kako bi zatočenici pred njim mogli staviti u pitanje svoj status "neprijateljskih boraca" krše ustavne odredbe koje jamče pošteno suđenje.

Green je rekla kako taj postupak ne dopušta zatočenicima pristup svim dokazima niti ih zastupaju odvjetnici.

SAD drži preko 540 stranih zatočenika, osumnjičenih pripadnika al Qaede i talibana, iz 40 različitih država u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi bez optužnice, neke više od tri godine. Većina ih je uhvaćena tijekom rata u Afganistanu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bushova administracija drži zatočenike u statusu "neprijateljskih boraca" tvrdeći da, budući da su stranci, ne uživaju jednaku ustavnopravnu zaštitu kao Amerikanci.

Američki suci nastoje utvrditi prava zatočenika nakon što je Vrhovni sud prošloga ljeta odlučio da se u njihovo ime pred američkim sudovima mogu ponositi žalbe glede njihova zatočenja.

Presuda sutkinje Green donesena na prigovor nekoliko desetina zatočenika u suprotnosti je s odlukom drugog saveznog suca iz istog suda koji je prije dva tjedna razmatrao sličnu tužbu druge skupine zatočenika.

Sudac Richard Leon presudio je da mada je Vrhovni sud dopustio zatočenicima pristup sudu on nije osigurao pravne osnove da se pokušaju osloboditi. On je rekao da strani državljani zatočeni izvan SAD-a, kao što je slučaj s Guantanamo Bayom, nemaju prava prema američkom ustavu ili međunarodnom pravu.

Najvjerojatnije će Prizivni sud iz Washingtona biti pozvan da riječi spor suprotnih presuda dva suca, a mogle bi na kraju završiti pred američkim Vrhovnim sudom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara