Zatražena policijska istraga o smrti četiriju pacijenata u štrajku liječnika

Državno odvjetništvo zatražilo je danas policijsku istragu o smrti četiriju pacijenata, koju njihove obitelji pripisuju nemaru liječnika u tijeku štrajka, doznaje se od glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića.

´Zatražili smo od Ministarstva unutarnjih poslova operativnu obradu tih slučajeva´, kazao je Bajić za Hinu, objasnivši da je riječ o smrti dvaju pacijenata u Zagrebu, te po jednog u Rijeci i Varaždinu.

Bajić je kazao da je nalog policiji izdan kad je Državno odvjetništvo od Ministarstva zdravstva danas dobilo obavijesti o smrti četiriju pacijenata od 15. do 31. siječnja. Objasnio je da su obitelji njihovu smrt pripisali nesavjesnu liječenju, suprotnu pravilima medicinske struke, te da su o tome izvijestili Ministarstvo zdravstva.

Na upit hoće li Državno odvjetništvo pokrenuti sudski postupak za zabranu štrajka liječnika, Bajić je kazao da se ´proučava sva dokumentacija o štrajku i prate pregovori liječnika i Ministarstva zdravstva´. ´U ovome trenutku prerano je reći što će Državno odvjetništvo poduzeti´, kazao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Za šest pacijenata čiju su smrt njihove obitelji pripisale nemaru liječnika u tijeku štrajka Ministarstvo zdravstva je danas zatražilo očitovanje bolničkih uprava, medicinsku dokumentaciju i obdukcijske nalaze kako bi procijenilo postoji li osnova za daljnju istragu.

Rodbina umrlih prijavila je slučajeve smrti pacijenata na besplatni telefon Ministarstva zdravstva sumnjajući da su se dogodili jer im nije pružena pomoć u štrajku liječnika, koji je počeo 15. siječnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara