Zatražena zatvorska kazna zbog bespravne gradnje i sječe šume

Zatražena zatvorska kazna zbog bespravne gradnje i sječe šume

JUČER je Općinsko državno odvjetništvo u Supetru predložilo određivanje zatvorske kazne zbog bespravne gradnje i sječe šume. Prijedlog je podnesen protiv 65-godišnjeg hrvatskog državljana i 37-godišnje slovenske državljanke, priopćeno je na stranicama DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Supetru podnijelo je Općinskom sudu u Supetru optužni prijedlog protiv slovenske državljanke M.V. (1970.), direktorice trgovačkog društva "S." iz Sutivana, i hrvatskog državljanina I.K. (1942.), direktora trgovačkog društva "C." iz Radošića, zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje te kaznenog djela pustošenja šuma. I.K. se tereti i za počinjenje kaznenog djela "skidanja i povrede službenog pečata i znaka".

Optužnim prijedlogom okrivljenike se tereti da su od siječnja 2007. do 12. srpnja 2007. godine, zajednički i dogovorno kao suinvestitori i suizvođači, naložili i izvodili građevinske radove na kompleksu zemljišta zvanom "Junče ravan" u Sutivanu, a koje se nalazi na području zaštićenog obalnog pojasa.

Šteta na šumskom terenu najmanje 50 tisuća kuna

Tereti ih se da su bez potrebnih dozvola izgradili kameno stepenište, dva potporna krilna kamena zida uz stepenište te široke iskope za cestu sa zasjecima i cestu u dužini od oko 2.570 metara promjenjive širine od oko tri do pet metara, djelomično nasutu tamponom.

Kako se navodi u optužnom prijedlogu, radi izvođenja ovih protupravnih građevinskih radova neovlašteno su sjekli i krčili šumu na šumskom zemljištu u površini od oko 163.759 kvadratnih metara, od čega oko 149.961 kvadratni metar u vlasništvu Republike Hrvatske, prouzročivši time štetu u iznosu od najmanje 50.337 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenog I. K. tereti se i da je od 4. listopada 2006. do 6. veljače 2007. uklonio službeni znak "zatvoreno gradilište", kojeg je postavio građevinski inspektor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, na dijelu zemljišta na kojem je već obavljen inspekcijski nadzor.

Kazne od 120 i 180 tisuća kuna

Optužnim prijedlogom je predloženo izricanje zatvorske kazne za oba okrivljenika, a budući da su oni navedena kaznena djela počinili kao odgovorne osobe u pravnim osobama, temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, predloženo da se zbog protupravne gradnje, pustošenja šuma, skidanja i povrede službenog pečata ili znaka, pravnoj osobi "S." izrekne jedinstvena novčana kazna u iznosu od 120.000,00 kn, a pravnoj osobi "C." u iznosu od 180.000,00 kn, te da im se izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja građevinskih djelatnosti.

Podsjetimo, ovo je državno odvjetništvo 2. veljače 2007. podnijelo Općinskom sudu u Supetru optužni prijedlog protiv okrivljene M.V. zbog protupravne gradnje, koju je bez prethodnog odobrenja i dokumentacije, počinila na dijelu kompleksa zvanom "Junče ravan" u Sutivanu i to, u svojstvu investitora i izvođača, naložila i izvodila od travnja do listopada 2006. godine. I tada je predloženo da se okrivljenoj izrekne kazna zatvora, a glavna rasprava zakazana je za 21. rujna 2007. godine.

I.M.
Foto: MZOPU

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara