Zatvaranje naftnog polja na Aljasci prijeti produbljenjem svjetske energetske krize

BP EXPLORATIONS Alaska Inc., tvrtka u vlasništvu naftnog diva BP, odlučila je privremeno obustaviti vađenje nafte s nalazišta Prudhoe Bay na Aljasci zbog otkrića korozije na cijevima naftovoda.

BP nije u stanju odgovoriti koliko će Prudhoe Bay biti van pogona, s obzirom da je nekoliko dana potrebno da bi se obustavile operacije vađenja nafte, a tek potom se može početi s opravkama instalacija.

BP tvrdi da će zbog kvara dnevna proizvodnja nafte pasti za nekih 400.000 barela.

Većina analitičara smatra kako je taj kvar došao u najgorem mogućem trenutku za tržište naftnih proizvoda i američko gospodarstvo, s obzirom da Prudhoe Bay daje 8 % nafte izvađene na američkom teritoriju, zadovoljava 2,6 % američkih naftnih potreba.

Japanski analitičar Tetsu Emori vjeruje kako bi zbog ovog incidenta cijena nafte na svjetskim tržištima mogla porasti za nekih 10 dolara te tako oboriti današnje, donedavno nezamislive, rekorde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident je već imao teške posljedice po državu Aljasku, koja zbog zatvaranja naftnog polja svakodnevno gubi 4,6 milijuna dolara.

S druge strane, neki od lokalnih političara drže da je tvrtka ispravno postupila, s obzirom da korodiranje cijevi prijeti masovnim izlijevanjem nafte u okoliš.

BP-ove inspekcije su već otkrile izlijevanje nekoliko desetaka litara nafte, a ranije je već bilo otkriveno oko milijun litara nafte.

Stanovnicima Aljaske je još uvijek u sjećanju havarija tankera "Exxon Valdez" 1989. godine, koja je izazvala izlijevanje nafte i jednu od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara