ZATVORENA VEĆINA BIRALIŠTA U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

Treći opći demokratski izbori u Južnoafričkoj Republici službeno su se završili u srijedu u 21 sat, ali birači na nekim biralištima još čekaju u redu da glasuju, priopćilo je neovisno izborno povjerenstvo (IEC).

Većina od 16.966 glasačkih mjesta koja su se u srijedu otvorila u 7 sati diljem zemlje, zatvorila su svoja vrata nakon cjelodnevnog glasovanja koje je prošlo mirno i bez većih izgreda.

No, IEC je upozorio da se birališta na kojima birači još čekaju na glasovanje neće zatvoriti sve dok svi ne dođu na red.

"Svim osobama koje su u 21 sat stajale u redu omogućit ćemo da glasuju", izjavio je u srijedu u Pretoriji Pansy Tlakula, predsjednik IEC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako javlja javna radijska postaja Safm, birači su u dugačkim redovima tijekom večeri još čekali u pokrajinama Cap Oriental (na jugoistoku zemlje), KwaZulu-Natal (na istoku) i Gauteng (na sjeveru).

Deset godina nakon prvih višerasnih izbora 1994. koji su označili kraj apartheida, 20,6 milijuna južnoafričkih birača treba izabrati novi saziv narodne skupštine koja će 23. travnja izabrati predsjednika, kao i skupštine devet pokrajina u zemlji.

Prvi rezultati očekuju se u noći sa srijede na četvrtak. Prema svim istraživanjima, vladajući ANC bi trebao osvojiti premoćnu pobjedu i tako predsjedniku države Thabou Mbekiju, koji je 1999. zamijenio Nelsona Mandelu, osigurati drugi petogodišnji mandat.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara