Završen 10. srednjoeuropski summit u Salzburgu

SUSRETOM s 17 predsjednika država i predstavnika vodećih europskih tvrtki završen je u petak službeni dio 10. srednjeeuropskog summita u Salzburgu.

Odlučeno je da će se sljedeći susret predsjednika zemalja srednje Europe organizirati u Rumunjskoj, a 2005. u Hrvatskoj.

Sastanak s vodećih europskim poduzetnicima organiziran je po prvi puta u povijesti održavanja ovog summita, a ubuduće će postati njegov sastavni dio. Pozivu su se odazvali predstavnici 22 europske tvrtke čiji ukupni godišnji prihod iznosi 650 milijardi eura, a zapošljavaju 1,6 milijuna ljudi. Na sastanku se razgovaralo o poslovnoj kompetitivnosti kompanija srednje i istočne Europe na svjetskom tržištu, unapređenju infrastrukture, posebno prometne, i ulaganju u obrazovanje.

Na završnoj tiskovnoj konferenciji domaćin skupa, austrijski predsjednik Thomas Klestil, izjavio je da je u Salzburgu postignuta potpuna suglasnost u pružanju potpore širenju EU na srednju u istočnu Europu.

Klestil je naglasio da svih 17 zemalja dijele iste ciljeve - stabilnost, razvoj i prosperitet u proširenoj Europi. Ponovio je da će postojeće članice Unije podupirati i pomagati europske integracije ostalih zemalja.

U Salzburgu je naglašena i potreba reformiranja institucija EU kako bi ona postala transparentnija, učinkovitija i bliža običnim ljudima. Također je istaknuta nužnost bliske suradnje Europe i Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na završnoj tiskovnoj konferenciji predsjednici Njemačke i Poljske Johannes Rau i Alexander Kwasniewski pozdravili su usvajanje Rezolucije UN-a kojom su ukinute sanacije Iraku.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić na kasnijem je susretu s hrvatskim novinarima izrazio zadovoljstvo što će srednje-europski summit za dvije godine biti organiziran u Hrvatskoj. Posebice što će tada na skup također stići predstavnici vodećih europskih kompanija, a to će, kako je rekao Mesić, biti sjajna prigoda za hrvatsku privredu. Izrazio je i zadovoljstvo što se na susretu s poduzetnicima nije razgovaralo samo o ulaganjima u turizam i banke srednje i istočne Europe, već i o ulaganjima u proizvodnju i razvoju infrastrukture.

Deseti srednje-europski summit u Salzburgu pratilo je oko 300 akreditiranih novinara. Organizacija je bila besprijekorna, mjere osiguranja umjerene, a građani Salzburga iskazali su ogromne količine strpljenja za česte prometne gužve i blokade izazvane nerijetkim prolascima raznih državnih izaslanstava.

Predsjednik Mesić u petak će kasno popodne otputovati iz Salzburga u Atenu, gdje ga u subotu očekuje sudjelovanje na ekonomskom summitu zemalja jugoistočne Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara