Završen 10. tjedan hrvatskih manjina

Nastupom Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata "Štokavci" iz Čajte večeras je u Kazalištu "Vidra" u Zagrebu završen 10. Tjedan hrvatskih manjina.

Tjedan se održavao u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Od 20. do 25. rujna u Zagrebu su održane reprezentativne kulturne priredbe hrvatskih zajednica koje žive i stvaraju u europskim zemaljama: održana je tribina o profesoru Stjepanu Krpanu "istraživaču Hrvata od Karaša do Biferna", otvorene su izložbe "Karaševski Hrvati" i "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj", predstavljene su knjige na moliškohrvatskome jeziku te je izvedena kazališna predstava Hrvata iz Bačke.

Održan je i stručni skup "Hrvatske manjine i Europa".

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Domagoj Ante Petrić je naglasio važnost hrvatskih manjina u inozemstvu koje, kako je kazao, "kroz stoljeća održavaju kulturno blago Hrvatske, ali i ljubav prema svojoj matičnoj domovini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Priredbe poput Tjedna hrvatskih manjina nisu samo kulturne epizode nego i izraz duboke povezanosti iseljenika s maticom", rekao je Petrić uoči večerašnjeg nastupa folkloraša iz Gradišća.

Ujedno je zahvalio svim sudionicima 10. jubilarnog Tjedna hrvatskih manjina.

Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata "Štokavci" okuplja 40 tamburaša i plesača iz južnog Gradišća, a večeras su se predstavili hrvatskim narodnim pjesamama te običajima Južnog Gradišća.(Hina) xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara