ZAVRŠEN 11. FESTIVAL FANTASTIČNOG FILMA U GERARDMERU

Dva su južnokorejska filma nagrađena na 11. festivalu fantastičnog filma u francuskom Gerardmeru, završenom u nedjelju, potvrđujući tako stvaralačku snagu azijatskog filma, vrlo prisutnog na ovogodišnjem festivalu.

"A Tale of Two Sisters" , 4. dugometražni film korejskog redatelja Kima Jee-Woona, brzo je osvojio naklonost ocjenjivačkog suda kojim je predsjedao redatelj "Sirovih strasti" Paul Verhoeven i tako odnio veliku nagradu festivala.

Nadahnut korejskom narodnom pričom, čestom temom azijskih filmskih adaptacija, ova je obiteljska drama i psihološki triler dobila dugotrajan pljesak publike u dvorani u Gerardmeru. S profinjenošću i osjećajnošću, redatelj iz Seula ("The Quiet Family", 1998.) potvrđuje da sjajno manipulira mehanizmima straha.

U novoj festivalskoj kategoriji animiranih filmova, grand prix je odnio "Wonderful Days" koji slovi kao najskuplji animirani film u južnokorejskoj kinematografiji.

U tom apokaliptičnom vesternu, redatelj Kim Moon-Saeng spaja dvodimenzionalne likove i trodimenzionalne krajolike u ozračju koje je i romantično i tužno i čarobno. Godine 2142., dok jedan narod temelji svoju moć na onečišćenju okoliša, izrabljivani puk diže pobunu težeći za komadićem modrog neba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini dugometražnih filmova, žiri je nagradu dodijelio japanskom redatelju Takeshiju Miikeu za "The Happiness of the Katakuris".

"Love object", prvi film američkog redatelja Roberta Parigija, priča o povučenom mladiću koji obožava svoju lutku za napuhavanje i u tome ne preza ni od ubojstva, osvojio je i međunarodnu kritiku koja mu je dodijelila svoju nagradu.

Tijekom četiri dana u Gerardmeru ljubitelji filmova su odali počast 82-godišnjem glumcu Christopheru Leeju, majstoru strave koji je poznat po ulogama Drakule i čarobnjaka Sarumana u "Gospodaru prstenova".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara