Završen mandat prve generalne konzulice RH u Vojvodini

SUSPENZIJA viznog režima u odnosima Republike Hrvatske i SCG kvalitativno je promijenila odnose dviju država te uvelike pridonijela uspostavi dostignute razine gospodarske suradnje, ocijenila je u srijedu na kraju svojeg mandata generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici dr. Jasmina Kovačević-Čavlović istaknuvši da su suspenzija viznog režima i priznavanje Hrvatima u Srbiji statusa nacionalne manjine najvažniji su događaji za njezina mandata u Vojvodini.

Jasmina Kovačević-Čavlović, koja poslije isteka četverogodišnjeg mandata sutra napušta dužnost generalne konzulice RH u Subotici, rekla je u izjavi za Hinu da se, iako je početkom godine bila izložena anonimnim telefonskim prijetnjama, nije osjećala nesigurno u Vojvodini, ali da je to bio vrlo neugodan događaj koji se ne smije zaboraviti.

Govoreći o suradnji s državnim organima Srbije ona je navela kako su pravi kontakti s njima uspostavljeni tek poslije pada Miloševićeva režima, koji je vrata gotovo svih institucija za ovo diplomatsko predstavništvo RH držao zatvorenima.

Punu suradnju Generalni konzulat je od početka djelovanja, siječnja 2000., imao sa subotičkom lokalnom samoupravom, o čemu svjedoči jučerašnji posjet gradonačelnika Subotice koji je zahvaljujući na dugogodišnjoj suradnji Jasmini Kovačević-Čavlović uručio prigodan dar.

Na mjesto generalnog konzula Generalnog konzulata RH u Subotici, nakon odlaska dosadašnje konzulice, bit će postavljen Davor Vidiš, dosadašnji otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Beogradu.

Pod konzularnom jurisdikcijom Generalnog konzulata RH u Subotici nalazi se 30 općina Sjeverno-bačke, Srednje-bačke, Južno-bačke, Sjeverno-banatske i Srednje-banatske regije.

(Hina) xjsta ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara