ZAVRŠEN SASTANAK HRVATSKE I SLOVENIJE U ŠMARJEŠKIM TOPLICAMA

Hrvatsko je izaslanstvo na sastanku u Šmarješkim toplicama slovensku stranu izvijestio o svojim namjerama u vezi širenja jurisdikcije na Jadranskom moru, a slovenska je strana iznijela svoja već poznata stajališta u vezi tog pitanja, rečeno je novinarima nakon sastanka.

U Šmarješkim je toplicama u utorak poslijepodne završen hrvatsko-slovenski sastanak o pitanjima gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, koji je održan na razini eksperata ministarstava vanjskih poslova, a za hrvatske strane na njemu su bili nazočni i prestavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prometa.

Kako je nakon razgovora koji su trajali više od tri sata izjavila Andrea Metelko-Zgombić, pročelnica Odjela za međunarodno-pravne odnose Ministarstva vanjskih poslova, hrvatska je strana na sastanku informirala slovensku stranu o svojim namjerama u Jadranskom moru, vezano uz osiguranje ribolovne politike EU i akcijskog plana za zaštitu Sredozemlja.

Isto tako, prezentirana su i hrvatska stajališta u pogledu isključivo gospodarskog pojasa na moru kao djelu međunarodnog prava, te hrvatska nastojanja u vezi ekološke zaštite Jadrana. Voditeljica hrvatskog izaslanstva kazala je da je slovenska strana izvještena da će Hrvatski sabor o proširenju jurisdikcije u Jadranu raspravljati na svojem zasjedanju idućeg mjeseca.

Slovenskom su izaslanstvu predani i materijali o namjeri proširenja hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru. Slovenska strana isto je tako pozvana da se o pitanjima zaštite Jadrana nastavi bilateralni dijalog na višoj političkoj razini, kako bi se raspravila pitanja proširenje hrvatske jurisdikcije koja su od zajedničkog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obje su se strane složile da se o pitanjima zaštite Jadrana idućeg tjedna u Bruxellesu sastanu izaslanstva jadranskih država na pripremnoj konferenciji koja se u Bruxellesu održava pred konferenciju EU o zaštiti Sredozemlja koja će održati u studenome u Veneciji.

Voditeljica slovenskog izaslanstva Meta Bole navela je u odvojenoj izjavi koju je pročitala novinarima nakon sastanka da je slovenska strana na sastanku izložila svoje već poznate pozicije. Slovenija je i ovom prilikom naglasila da se protivi mogućim "jednostranim odlukama", a kako je dodala Bole, osobito prije Venecijanske konferencije o Sredozemlju.

Isto tako slovenski su sugovornici u utorak hrvatskim kolegama predočili i svoj interes da se uključe u rad postojeće, sada bilateralne, hrvatsko-talijanske komisije za zaštitu Jadrana, koja bi po tom prijedlogu postala trilateralna komisija.

Slovenska strana založila se da se o pitanjima zaštite Jadrana razgovara na multilateralnoj razini među jadranskim državama i u okviru Jadransko-jonske inicijative, kojoj Slovenija trenutačno predsjeda. Slovenska strana insistirala je da je na ovom sastanku po prvi put informirana o hrvatskim namjerama u Jadranu, te da se radilo o ekspertnom sastanku na kojem su razmijenjena mišljenja, a ne o pregovorima.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara