ZAVRŠEN SASTANAK PREMIJERA KVADRILATERALE

Na Brdu kod Kranja popodne je završen sastanak predsjednika vlada Italije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, država koje sudjeluju u okviru Programa kvadrilaterale a na zajedničkoj konferenciji za novinare slovenski premijer Anton Rop rekao je da je na sastanku izražena podrška Hrvatskoj da što prije otpočne pregovore o učlanjenju u Europsku uniju.

Hrvatski premijer Ivo Sanader zahvalio je na podršci predsjednicima vlada Slovenije, Mađarske i Italije, te rekao da Hrvatska u prvoj polovici ove godine, u vrijeme kad EU predsjedava Irska, očekuje jasne odluke u vezi sa svojom aplikacijom i početkom pregovora.

Početkom proljeća očekujemo pozitivan avis Europske komisije, a u lipnju i odluku Europskog vijeća o statusu kandidata i početku pregovora, rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Hrvatska će, a to sam rekao danas i svojim kolegama, nastaviti odlučno putem ispunjavanja svojih obveza a time i olakšati donošenje odluka Europskoj komisiji i Vijeću ministara", rekao je Sanader. On je dodao da bi hrvatski primjer i njen uspjeh u priključenju EU mogao biti poticajan i drugim zemljama jugoistočne Europe, te da bi Hrvatska za njih mogla djelovati kao svojevrsna priča o uspjehu, kako bi i one slijedile hrvatski primjer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Sanader popodne će imati i odvojene susrete sa slovenskim premijerom Antonom Ropom, mađarskim premijerom Peterom Medgessyjem, te predsjednikom talijanske vlade Berluscorijem o bilateralnim pitanjima.

Na pitanja slovenskih novinara na konferenciji za tisak u vezi ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, Sanader je rekao da s pravnog gledišta Sabor nije napravio nijednu pogrešku u proceduri, a da je Hrvatska otvorena za razgovore o zajedničkim interesima u Jadranu, te je spremna o tome razgovarati i sa Italijom i sa Slovenijom.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara