Završen skup o demografskom razvoju, stanju i perspektivama Hrvatske

DVODNEVNI znanstveni skup posvećen "Demografskom razvoju, stanju i perspektivama Republike Hrvatske" pokazao je da je Hrvatska u dubokoj demografskoj krizi te da je neophodno pristupiti neodgodivoj primjeni cijeloga sustava mjera populacijske i obiteljske politike kako bi se izbjegla demografska katastrofa, izjavio je danas predsjednik organizacijskoga odbora skupa Dražen Živić.

Po njegovim riječima dublja sociološko-demografska istraživanja pokazuju kako još ima nade jer postoji odgovarajući biološki i sociopsihološki potencijal za demografsku revitalizaciju Hrvatske, koja se, kako je dodao, ne može zasnivati samo na porastu nataliteta.

Živić smatra da je multidisciplinarni skup o demografskom razvoju značajan i po tome što je okupio većinu stručnjaka koji se bave demografskom problematikom.

O demografskim projekcijama, demografskoj imploziji te demografskim mjerama koje su poduzimane od uspostave hrvatske države danas su govorili Marijan Križić, Gordan Črpić, Marinko Grizelj i Snježana Mrđen.

"U pogledu demografske politike treba postići nacionalni konsenzus, to nije nikakva stranačka stvar. Jedino tako mogu se zaustaviti trendovi koji vode izumiranju stanovništva", izjavio je Križić, koji je radio na izradbi Nacionalnog programa demografskog razvitka, za koji je u raspravi Vladimir Lay s Instituta "Ivo Pilar" rekao da ga treba inovirati i pretvoriti u programski dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stjepan Šterc, demograf s Prirorodoslovno-matematičkog fakulteta, ustrajao je u ocjeni da se u Hrvatskoj događa demografska katastrofa. Po njegovoj ocjeni demografski je razvoj strateški cilj, što anacionalna vlast ne razumije.

Ako se ne pristupi demografskoj revitalizaciji, demografski problemi postat će kočnica gospodarskoga razvoja, smatra Šterc.

Pero Aračić, profesor s đakovačke teologije, istaknuo je kako se demografska obnova ne može postići isključivo "materijalističkim pristupom". Smatra kako u rješavanju toga problema treba djelovati kohezivno i multidisciplinarno.

Annales Pilar 2003., koji je bio posvećen temi demografskog razvoja, organizirao je 11. i 12. prosinca Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar". Organizatori su najavili objaviti zbornik radova sa skupa u prvoj polovici sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara