ZAVRŠENA 9. KONFERENCIJA ZPH

Prihvaćanjem deklaracije u Osijeku je završena 9. konferencija Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH), održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića.

U deklaraciji se od vlasti na svim razinama zahtijeva da omoguće "dosljedno poštivanje ljudskih prava i dostojanstvo prognanika, povratnika i useljenika", a od Hrvatskoga sabora zakonska rješenja koja bi osiguravala kontinuirano ostvarivanje tih prava.

Saboru i Vladi Zajednica prognanika Hrvatske predlaže da novac iz proračuna namijenjen obnovi i razvoju ratom razrušenih, opljačkanih i opustošenih područja bude u jednome ministarstvu radi njegova učinkovitog korištenja i nadzora.

Zajednica od Vlade traži da gospodarskim subjektima na tim područjima omogući da se osposobe za tržišnu utakmicu. Od Hrvatskoga sabora i Vlade povratnici su u deklaraciji zatražili "učinkovit program zapošljavanja mladih ljudi" na ratom opustošenim područjima.

Predsjednik Zajednice Josip Kompanović je rekao kako je s predsjednikom Hrvatskoga sabora Zlatkom Tomčićem dogovoren sastanak u idućih desetak dana, na kojem će razgovarati o provedbi prijedloga i stajališta iz danas prihvaćene deklaracije.

(Hina) ivuč mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara