Završena druga faza screeninga za poglavlje znanosti i istraživanja

HRVATSKA je u utorak poslije podne završila drugu fazu screeninga, dubinske usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje znanosti i istraživanja. Prema planu Europska bi komisija trebala u naredna dva mjeseca pripremiti izvješće s preporukom o otvaranju pregovora o tom poglavlju.

Prema riječima Pere Lučina, pregovarača za znanost i istraživanje „ova radna skupina donijela je odgovore na niz pitanja Europske komisije koja se odnose na organizaciju hrvatskog sustava znanosti, znanstvene politike, ulaganja u znanost, provedbene kapacitete i mogućnosti uklapanja u Okvirne programe Europske unije.

Najveći dio posla u pripremi odgovora napravljen je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Hrvatska dugoročno namjerava povećati ulaganja u znanost i istraživanje sa sadašnjih jedan na tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Hrvatski znanstvenici već sada mogu sudjelovati u Šestom okvirnom programu za znanost i istraživanje a Memorandum o razumijevanju između RH i EU o pristupanju Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara