Završena dubrovačka ekonomska konferencija

Međunarodna dubrovačka ekonomska konferencija, koju je desetu godinu zaredom organizirala Hrvatska narodna banka, završila je danas s radom u Dubrovniku.

"Najvažnije je u ovom trenutku smanjiti deficit državnog proračuna, a jednako je važno da Ministarstvo financija radi na poboljšanju statistike i analitike kako bi se mogle donositi odluke u pravom trenutku", kazao je novinarima Jeroen Kremers, izvršni direktor u MMF-u za Konstitutivnu skupinu zemalja koju predvodi Nizozemska, a kojoj pripada Hrvatska.

Makroekonomska situacija u Hrvatskoj slična je prošlogodišnjoj, makrostabilnost postoji, no fiskalni deficit za prošlu godinu veći je od planiranog, rekao je novinarima Kremers, dodajući kako vjeruje da je taj deficit "jednokratna pojava".

Kada je u pitanju mikrorazina, naglasio je Kremers, i dalje u prvom planu ostaju strukturne reforme te je u tom pogledu, rekao je, ohrabren razgovorom s ministrom financija Ivanom Šukerom koji tvrdi da Vlada namjerava poboljšati poduzetničku klimu u Hrvatskoj. Također bilo bi izuzetno važno potaknuti i osnažiti privatizacijski proces, kazao je Kremers.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče odnosa s MMF-om, Kremers je rekao kako je Hrvatska "u poziciji da ne treba novac, već je u situaciji da šalje pozitivne signale prema inozemnim tržištima kapitala".

Ovogodišnja konferencija okupila je 80 uglednih svjetskih ekonomista iz 20 zemalja te predstavnike najznačajnijih međunarodnih financijskih institucija.

(Hina) xhšpa yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara