Završena konferencija o potpori približavanju EU

NA BRDU kod Kranja u petak kasno popodne završena je Ministarska konferencija o potpori u procesu približavanje Europskoj uniji zemljama koje imaju status kandidata ili očekuju proces integracije u sljedećim godinama. Sudionici konferencije, predstavnici zemalja članica EU, zemalja jugoistočne Europe, te predstavnici Pakta stabilnosti, Europske komisije i Svjetske banke u zaključcima su uz ostalo iskazali potporu zemljama zapadnog Balkana na putu približavanja EU u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Na konferenciji je podržana slovenska inicijativa o osnivanju Centra za pomoć državama u procesu europskih integracija, sa sjedištem u Sloveniji, koji bi pružao pomoć u tehničkim postupcima i prijenosu znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je na konferenciji za novinare da je Hrvatska vrlo zadovoljna što će moći surađivati s Centrom za potporu u približavanju u EU.

Ona je istaknula da se države u jugoistočnoj Europi nalaze na različitoj razini u integracijskom procesu prema EU. Dodala je da će iskustvo država koje su nedavno ušle u EU biti vrlo važno i za Hrvatsku kako bi na svom putu do članstva u EU izbjegla greške.

Veleposlanik Nizozemske u Sloveniji Jan Henneman, ističući da govori u ime zemlje koja predsjeda EU, rekao je da je zapadni Balkan jedan od prioriteta EU tijekom nizozemskog predsjedanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara