Završeni Hrvatski politološki razgovori

HRVATSKI politološki razgovori, koji su ove godine bili usredotočeni na političke procese i razvoj odnosa Hrvatske i Europske unije, završeni su danas na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu .

Dvodnevni znanstveni i stručni skup u organizaciji FPZ-a i Hrvatskoga politološkog društva priređen je o proslavi 42. obljetnice Fakulteta političkih znanosti - najstarije akademske ustanove u području društvenih znanosti u ovome dijelu Europe.

Hrvatska je zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji, a kada završe pregovori, konačnu odluku o članstvu donijet će hrvatski građani na referendumu, rekla je na skupu ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, dodajući da ta odluka mora biti utemeljena na činjenicama.

Zato će, najavila je ministrica, 27. studenoga u Rijeci i službeno početi Nacionalni forum za europske integracije, koji će diljem Hrvatske tumačiti građanima što je to Europska unija i što mogu očekivati od ulaska naše zemlje u tu integraciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o prednostima i nedostacima članstva u Europskoj uniji govorio je Miljenko Antić na temelju znanstvene analize kojom je bilo obuhvaćeno devet zemlja članica - Danska, Irska, Velika Britanija, Grčka, Španjolska, Portugal, Austrija, Finska i Švedska.

Preliminarna istraživanja pokazala su da je članstvo u Europskoj uniji pozitivno djelovalo na smanjenje nezaposlenosti i inflacije, ali su - suprotno očekivanjima - gospodarski rast i produljenje životnoga vijeka u tim državama prosječno bili veći prije njihova učlanjenja u EU.

Za dvodnevnoga rada razgovaralo se o mnogim temama, pa je tako bilo riječi i o Europskoj uniji i globalnim promjenama u Hrvatskoj, pravnim i gospodarskim promjenama u Hrvatskoj, Europskoj uniji u međunarodnim odnosima i hrvatskoj vanjskoj politici, te o demokraciji u Hrvatskoj u sklopu kandidature za članstvo u Uniji.

Po riječima organizatora, skupom su htjeli potaknuti sustavnu raspravu o odnosima Hrvatske i Europske unije, nastojeći ih "osvijetliti" s različitih točaka kako bi se dobio što bolji uvid u perspektivu tih odnosa za Hrvatsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara