Završili razgovori o Sjevernoj Koreji, planiran novi krug

RAZGOVORI o rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize završili su u petak dogovorom o novom sastanku koji bi se mogao održati već za dva tjedna.

Domaćin Kina predviđa da budući pregovori neće biti jednostavni, ali je rekla kako bi šest zemalja moglo postići mirno rješenje ako budu međusobno surađivale.

No, direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u razgovoru za BBC rekao je da je Sjeverna Koreja kriva za nuklearnu "ucjenu" i da joj se ne može vjerovati.

Južna Koreja rekla je da je postignut konsenzus među šest zemalja sudionica sastanka - SAD, dviju Koreja, Kine, Japana i Rusije - da korejski poluotok treba biti slobodan od nuklearnog oružja.

"U razgovorima je ostvaren napredak, iako postoje i razmimoilaženja, ali su sve strane sastanak ocijenile korisnim", rekao je pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yi na svečanosti zatvaranja.

"Iako budući razgovori neće biti lagani, tako dugo dok sve strane budu ulagale napore možemo naći put prema mirnom rješenju sjevernokorejskog nuklearnog problema", citirala je Wanga kineska agencija Xinhua.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči završetka razgovora bilo je trenutaka frustracije kad je Sjeverna Koreja ponovila svoje uvjete za odustajanje od razvoja nuklearnog oružja i još jednom optužila SAD za neprijateljski odnos.

Američki prijedlozi na šestostranim pregovorima "nisu se mogli tolerirati", rekao je predstavnik Pjongjanga na razgovorima Kim Yong-il, ustvrdivši kako se zahtjev SAD da se Sjeverna Koreja potpuno razoruža prije no što Washington promijeni svoju politiku, može tumačiti jedino kao namjera SAD-a da nakon razoružanja napadnu Sjevernu Koreju.

Kina, koja je željela nekakav rezultat razgovora na najvišoj razini od izbijanja krize prije 10 mjeseci, nakon završetka razgovora rekla je da su sve strane "objasnile svoja načelna stajališta i prijedloge za rješavanje korejskog nuklearnog problema".

"Sve strane obvezale su se ozbiljno razmotriti stajališta i planove izražene na razgovorima i održavati konzultacije kako bi se proširila zajednička stajališta", rekao je.

Južna Koreja ustvrdila je da su se sve strane na sastanku sporazumjele da neće dopustiti da se stanje pogorša.

"Dogovorili smo se da ne smijemo dopustiti pogoršanje stanja", rekao je njezin predstavnik u pekingu Lee Soo-hyuck na završnoj konferenciji za novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara