završio 8. hrvatski biološki kongres

Osmi hrvatski biološki kongres završio je večeras u Zagrebu šestodnevni rad zaključkom o potrebi većeg utjecaja biološke struke na reformu školstva i izradbu hrvatske znanstvene politike.

Prije svršetka kongresa dr. Pavao Rudan održao je predavanje o antropogenskim proučavanjima jadranskih otoka, a dr. Maja Jokić o znanstvenoj produktivnosti hrvatskih biologa između dvaju kongresa.

Biološki odsjek PMF-a, rečeno je, mora se aktivnije uključiti u izradbu kurikuluma te isplanirati održavanje redovitih seminara za nastavnike srednjih škola.

Struka treba stati iza kriterija za izradbu udžbenika, a ne da ih diktiraju izdavačke kuće, kazala je predsjednica Povjerenstva za udžbenike iz biologije dr. Anđelka Plenković-Moraj. Izjavila je da se osjeća loše i kao lutka u rukama Ministarstva prosvjete i športa jer ne može ostvariti ono za što smatra da je došla.

Biolozi su se zauzeli za ustanovljenje posebnog studija za zaštitu prirode i okoliša te posebne stručne ustanove za opsežna istraživanja hrvatske flore i faune.

Nastavnici na sveučilištima nikad neće imati dostatno vremena za takva istraživanja, što je preduvjet za ozbiljniju zaštitu biološke raznolikosti, a to je jedna od važnijih zadaća hrvatskih biologa. Također, time bi se razvio dijalog koji bi urodio većom znanstvenom produkcijom, kazao je Mladen Kučinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zadnje tri godine biolozi su objavili ukupno 3961 znanstveni rad u časopisima. Hrvatski radovi tvore 0,135 posto radova koji su uvršteni u citatne baze Instituta za znanstvene informacije (ISI) u Philadelphiji. Za usporedbu, Velika Britanija sudjeluje s osam posto. K tomu, većina hrvatskih radova objavljena je u slabo utjecajnim časopisima, kazala je Maja Jokić.

Ipak, za te tri godine biolozi su objavili više radova nego od 1991. do 1996., dodala je.

Čak 3256 radova objavili su znanstvenici iz Zagreba. Gledano po ustanovama, najviše radova objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu s Odjelom u Dubrovniku.

Naše časopise vode entuzijasti, a strane profesionalci koji na njima fantastično zarađuju, kazala je Maja Jokić.

Ako znanstveni rad nije uvršten u svjetske baze podataka, to je kao da nije ni objavljen, ocijenila je i upozorila da hrvatski znanstveni časopisi moraju dobro promisliti svoju budućnost.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara