Završio očevid o nesreći u Brodotrogiru

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Splitu Marko Brdar izjavio je kako je očevid na mjestu radne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su život izgubila četiri radnika, dovršen, a "policija raspolaže s dostatno dokaza na temelju kojih bi mogli biti privedeni odgovorni".

Načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić potvrdio je kako je očevid završio, ali je naglasio kako se uzroci nesreće još istražuju te i nije htio komentirati riječi istražnog suca o mogućim uhićenjima.

"Kriminalistička obradba još traje, ispituje se postupak i organizacija rada, na temelju čega će se donijeti određeni zaključci i utvrditi odgovornost određene osobe ili osoba", kazao je Ćurić, ne želeći prejudicirati rezultate istrage.

Istražitelji Centra za kriminalistička vještačenja "Ivana Vučetića" u Zagrebu, koji su s policijskim službenicima i istražnim sucem Brdarom sudjelovali u učevidu na brodu "Atlantik Frigo", u utrobi kojeg su u ponedjeljak i stradala četvorica radnika, prikupili su više materijalnih dokaza i sastavili opsežnu dokumentaciju, doznaje se od Ćurića. Nakon vještačenja u Zagrebu svoje će zaključke pismeno dostaviti policiji koja će poduzeti daljnje korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj se još obrađuje", zaključio je.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno kako radnici nisu smjeli biti u utrobi broda dok je na vanjskoj strani rezan lim, zbog čega se sumnja i u određene propuste u organizaciji rada.

Zbog ekstremno visokih temperatura nastali su otrovni plinovi i zapalila se smjesa, a radnici su umrli od gušenja ugljičnim monoksidom (CO), koncentracija kojega, kako je utvrđeno obdukcijom, bila veća od 70 posto. Radnici također nisu bili opremljeni zaštitnim maskama, ni drugom, propisima o zaštiti na radu, obveznom opremom.

U radnoj nesreći u Brodotrogiru, najtežoj u njegovoj povijesti, život su izgubili otac i sin Ante (45) i Josip (18) Vržina iz Kaštel Štafilića, te još dvojica 18-godišnjaka Ante Šamija, iz Kaštel Gomilice i Danijel Marjanović iz Travnika (BiH), nastanjem u Okrugu kod Trogira.

Prva trojica bit će pokopana danas popodne, a Marjanović sutra u Travniku. Danas je u Trogiru proglašen dan žalosti, a održana je i komemoracija u Gradskoj vijećnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara