Završio prvi summit arapskih i južnoameričkih zemalja

Dvadeset dvije članice Arapske lige i 12 južnoameričkih zemalja potpisali su u srijedu, na završetku dvodnevnog sumita, Brazilijsku deklaraciju koja pruža podršku Palestincima i novoj iračkoj prijelaznoj vladi kao i razvoju međuregionalnih odnosa.

"Sadržaj Deklaracije pokazuje put kako odnosi između južnoameričkih i arapskih zemalja nikada više ne bi bili isti, da budu bolji i učinkovitiji", rekao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva na zatvaranju dvodnevnog summita u glavnom gradu Brazila.

Jednoglasno prihvaćena Deklaracija podržava palestinsko pravo na neovisnu državu i traži povlačenje Izraela s okupiranih područja, te pruža podršku vladi iračkog predsjednika Jalala Talabanija, koji je sudjelovao na summitu. Tekst također žestoko kritizira Sjedinjene Države zbog sankcija prema Siriji.

Sudionici summita su također izrazili namjeru da potaknu razmjene, trgovinu i izravne pomorske i zračne veze između dviju regija. Oni su za čelno mjesto Svjetske trgovinske organizacije (WTO) podržali urugvajskog kandidata Carlosa Pereza del Castilla, čiji je protukandidat bivši europski povjerenik za trgovinu Francuz Pascal Lamy.

(Hina) xtm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara