Završio summit AU o Obali Bjelokosti

AFRIČKA unija u potpunosti podržava prijedlog sankcija protiv Obale Bjelokosti, koje bi u ponedjeljak trebalo izglasati Vijeće sigurnosti UN-a, osobito embargo na oružje, rekao je u nedjelju nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, predsjedavajući Afričke unije, nakon završetka summita u Abuji.

"Podržavamo prijedlog UN-ove rezolucije, osobito embargo na oružje u svim dijelovima Obale Bjelokosti", rekao je Obasanjo novinarima, dodajući da bi ta mjera trebala stupiti na snagu odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šestorica šefova država Afričke unije razmotrili su u Abuji načine za ponovnu uspostavu dijaloga i postizanje prekida vatre između snaga odanih predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou i pobunjenika, rekao je nigerijski ministar vanjskih poslova Olu Adeniji.

Predsjednika Gbagboa na summitu je predstavljao predsjednik parlamenta Mamadou Koulibaly. Sastanku su nazočili i predsjednici Senegala, Gabona, Toga, Burkine Faso i Gane te predsjedavajući Ekonomske zajednice afričkih država.

U međuvremenu, više od 5.000 stranih državljana, uglavnom Francuza, napustilo je dosad Obalu Bjelokosti, objavilo je u subotu francusko ministarstvo vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara