Završio summit kvadrilaterale: Podrška Hrvatskoj za EU i NATO

ZAGREBAČKI summit Kvadrilaterale na kojem su sudjelovali predsjednici vlada Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske završio je izražavanjem pune podrške Hrvatskoj za što skorije primanje u članstvo EU i NATO-a.

Premijer Račan ocijenio je sastanak uspješnim i zahvalio se na podršci koju je ´Hrvatska dobila u razgovoru za podnošenje zahtjeva za primanje u članstvo EU´. Summit su uspješnim ocijenili i njegovi ostali sudionici, talijanski premijer Silvio Berlusconi, mađarski premijer Peter Madgyessy i slovenski premijer Anton Rop. Čelnici Italije, Mađarske i Slovenije zajamčili su punu podršku Hrvatskoj za njezin što skoriji ulazak u euroatlantske integracije kako od njihovih zemalja pojedinačno tako i u ime Kvadrilaterale.

Talijanski premijer Berlusconi izrazio je jamstva premijeru Račanu ´da će Italija dati cjelovitu i potpunu podršku Hrvatskoj da postane ravnopravna članica EU i NATO-a´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje i u niz područja interesa Kvadrilaterale kao što su gospodarstvo, obrana, infrastruktura, zaštita manjina, zaštita okoliša te kulturna i znanstvena suradnja. Sudionici summita usvojili su Zagrebačku deklaraciju u kojoj također ističu punu podršku euroatlanskom integriranju Hrvatske i intenziviranju suradnje na svim područjima.

Zagrebačkim summitom završeno je hrvatsko predsjedanje Kvadrilateralom u 2002., koju u ovoj godini preuzima Slovenija.

Prije odlaska iz Zagreba sudionici summita biti će gosti na radnom ručku kod predsjednika Republike Stipe Mesića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara